Aproape 6000 de minori au dispărut de acasă în ultimul an. 106 dintre ei nu au fost încă găsiți

659 0

5.924 de copii au dispărut de acasă în ultimul an. Pandemia a accentuat acest fenomen, care a luat amploare, iar în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 numărul sesizărilor făcute în acest sens a crescut cu aproape 20% față de anul anterior.

Cei mai mulți dintre minori aveau vârsta peste 14 ani în momentul dispariției. Aproape 1.500 de copii care au fugit de acasă aveau vârste între 10 și 14 ani, iar 206 mai puțin de 10 ani.

În ultimii cinci ani, sesizările pentru dispariția copiilor aproape s-au dublat. Dacă în 2015 erau înregistrate 3.736 de sesizări, în anul 2020 numărul lor a depășit 9.000, pentru că mulți minori au plecat de mai multe ori de acasă, la interval de câteva luni.

Printre cauzele principale pentru care copiii sunt mai vulnerabili si pleacă de lângă părinți sunt lipsa de supraveghere din partea adulților, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra celor mici, lipsa de comunicare dintre părinți și copii, dar și traficul de persoane

Dintre cei 5.924 de copii dispăruți, 106 nu au fost încă găsiți.

Alături de membrii societății civile, experți și victime, tragem și noi un semnal public de alarmă asupra gravității fenomenului dispariției minorilor. De asemenea, credem că România are nevoie de o coordonare eficientă a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării copiilor dispăruți.

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *