Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” este unul dintre cele 18 culte religioase din România care își desfășoară activitatea în conformitate cu Lega 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, precum și în conformitate cu propriul statut. Una dintre sărbătorile religioase ale Martorilor lui Iehova o constituie congresele anuale la care participă cu regularitate zeci de mii persoane.
Credința Martorilor lui Iehova se predică în România de peste 100 de ani, încă din 1911. În 1919, existau deja 1 700 de Martori ai lui Iehova în mai multe regiuni ale țării care țineau întruniri religioase săptămânale. La acestea s-au adăugat de-a lungul anilor și întruniri de mari dimensiuni, sau congrese, la care au participat zeci de mii de persoane.
Perioada interbelică. Printre primele congrese ținute de Martorii lui Iehova în România se numără cele din anii 1920. Unul dintre ele s-a desfășurat în Brebi, județul Sălaj, iar altul, în Ocna Dejului, județul Cluj. În ambele localități se putea ajunge ușor cu trenul, iar mulți Martori locali și asociați le-au oferit găzduire celor aproximativ 500 de Martori veniți din toate zonele țării.
După război. După cel de-al Doilea Război Mondial, în orașele Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Ocna Mureș, s-au ținut alte congrese de mari proporții, la care au asistat sute de Martori și persoane interesate. O parte emoționantă a congresului ținut la Baia Mare în iunie 1945 a fost discursul dedicat unui moment deosebit din cadrul fiecărui program de congres al Martorilor lui Iehova: botezul. Această cuvântare s-a ținut la 10 km distanță de oraș, în grădina unui Martor. Cu acea ocazie, 118 persoane s-au botezat în râul Lăpuș.
În Târgu-Mureș, a fost închiriat un teatru cu o capacitate de 3 000 de locuri. Delegații la congres au început să sosească cu o zi înainte, cu trenul, cu trăsura, cu bicicleta sau chiar pe jos. Cu această ocazie, asistența a fost foarte numeroasă. S-au montat în afara teatrului două difuzoare pentru cei care nu au avut loc înăuntru. Acel program religios a fost ascultat și de vecini de la ferestrele caselor lor. La congres au fost invitate și diverse personalități, precum și autoritățile locale. Locurile rezervate pentru oficialități au fost ocupate în întregime.
În zilele de 28 și 29 septembrie 1946, Martorii lui Iehova au ținut primul lor congres național în România, la Arenele Romane din Bucuresti. Tema congresului a fost: „Săbiile transformate în fiare de plug”, făcându-se aluzie la cartea biblică Isaia, capitolul 2, versetul 4. Direcțiunea Căilor Ferate Române a fost de acord să pună la dispoziție un tren special pentru delegații la congres și chiar să reducă cu 50% costul biletului. Trenul a adus în capitală peste 1 000 de delegați din cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Mulți purtau pancarte mari, stârnind curiozitatea oamenilor pe parcursul călătoriei.
Sâmbătă, 28 septembrie 1946, la prima sesiune a congresului, asistența a fost de 3 400 de persoane. Duminică după-amiază, la ultima sesiune a acestuia, dl. Martin Magyarosi, unul dintre organizatori, a spus: „Astăzi, la Paris se desfășoară Conferința pentru pace a Marilor Puteri. Aici, sunt 15 000 de persoane. Dacă vom căuta, nu vom găsi nici sabie, nici pistol la vreunul dintre Martorii lui Iehova prezenți aici. De ce? Pentru că noi am transformat deja săbiile în fiare de plug!”. Cu acea ocazie, au fost prezenți procurorul general al României, unul dintre secretarii ministrului de interne, mai mulți ofițeri și comisari de politie și un grup de preoți ortodocși.
Congres în perioada comunistă
Perioada comunistă. În timpul regimului comunist, în special pe parcursul anilor 1980, Martorii lui Iehova organizau, când era posibil, congrese în aer liber, la care participau mii de persoane. Cu o anumită ocazie, chiar în 1980, peste 3 000 de Martori ai lui Iehova din toată România s-au adunat în Negrești-Oaș, pentru un astfel de congres ținut clandestin.
După 1989. La 9 aprilie 1990, Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” și-a recăpătat statutul de cult religios și imediat s-au organizat congrese în întreaga țară. Două congrese din 1990 au fost aparte: cel de la Brașov și cel de la Cluj-Napoca. Acestea au avut tema „Limba curată”. Deși mulți Martori atunci au asistat pentru prima oară la un congres, asistența totală le cele două congrese a fost de peste 36 000 de persoane, dintre care 1 445 s-au botezat.
În 1996, Bucureștiul urma să găzduiască un congres internațional cu tema „Mesagerii păcii divine”. Din cauza situației dificile create de preoții ortodocși, autoritățile au reanalizat situația și nu au mai permis ca acest congres să aibă loc în capitală. Totuși, s-au închiriat două stadioane, unul în Brașov, și altul în Cluj-Napoca, unde s-au ținut congresele în perioada 19-21 iulie. Ulterior, s-au organizat congrese de proporții mai mici în București și Baia Mare pentru cei care n-au reușit să meargă la precedentele congrese. În total au asistat 40 206 persoane și s-au botezat 1 679 de persoane.
Sala de congrese de la Turda Sala de congrese de la Negrești-Oaș
În 2003, a fost construită în Negrești-Oaș prima sală de congrese a Martorilor lui Iehova din România, cu o capacitate de aproximativ 1 300 de locuri. Ce de-a doua sală de congrese a fost ridicată în 2009, la Turda, și are o capacitate totală de aproximativ 2 000 de locuri. Ambele au fost și continuă să fie folosite pentru congresele organizate de Martorii lui Iehova din acele regiuni ale țării.
În 2017, a avut loc un moment cu totul deosebit. La Cluj-Napoca, pe stadionul Cluj Arena, s-a ținut primul congres special din România la care au asistat și Martori de peste hotare. Tema congresului a fost „Să nu renunțăm”. În paralel, în alte 11 orașe din România s-a ținut acest congres și pentru Martorii din acele zone. Unele discursuri au fost transmise simultan din Cluj în toate celelalte locații. Asistența totală a fost de 46 296 de persoane, dintre care 2 000 delegați din șapte țări.
Congresul special din 2017, de pe Cluj-Arena
În timpul pandemiei. Pentru prima dată din 1990, Martorii lui Iehova au ținut în 2020 mult‑așteptatul lor congres în mediul online. Congregații, familii și invitați au urmărit online programul congresului pe parcursul lunilor iulie și august. În mod obișnuit, aceste congrese se desfășoară pe stadioane, în arene, în săli de conferință și în alte locații din lumea întreagă. Totuși, cele două principii biblice care au stat la baza deciziei Martorilor lui Iehova de a ține congresele online sunt respectul pentru sfințenia vieții și iubirea de aproapele. Dl. Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova, a spus: „[De când a început pandemia de coronavirus], am ținut [toate] întrunirile noastre online. Așadar, deși contează unde te afli din punct de vedere fizic, este important și cât de aproape te simți de Dumnezeu. Și chiar ne simțim mai apropiați acum unii de ceilalți”. Chiar și în aceste condiții, asistența totală a fost de 43 371 de persoane, iar 349 s-au botezat.
Congresul regional din vara aceasta se va ține tot online din respect pentru viață și pentru semeni. Tema lui este „Puternici datorită credinței”. Congresul va accentua că în pofida tuturor necazurilor din viață, având o credință puternică, putem face față oricărei greutăți. Programul va putea fi accesat online pe jw.org, la pagina Bibliotecă, de unde va putea fi urmărit gratuit, începând cu săptămâna 28 iunie 2021.
Prin amabilitatea Biroului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”