În România se anunță un nou fenomen “baby boom”. Ce cred specialiștii

464 0

În luna martie a acestui an s-au născut cu 1.749 mai mulţi copii faţă de aceeaşi lună din 2020. Datele Institutului Naţional de Statistică arată creşteri şi de la o lună la alta.

După cum arată numărul bebelușilor născuți în luna martie, mai mare față de perioada similară a anului trecut, se pare că românii  își doresc să devină părinți.

Dacă și în lunile următoare se vor naște mai mulți copii, am putea asista la fenomenul ”baby boom”.  Numărul copiilor nou-născuți ar putea trece în acest an de 200.000, cu un vârf de nașteri în perioada iulie-august 2021.

Potrivit celor mai noi date de la Institutul Național de Statistică, în luna martie 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021.

Medicii spun că asistăm la un fenomen în creștere, stimulat de condițiile speciale din pandemie.

,,Oamenii au stat mai mult în casă și acest lucru i-a făcut să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorința de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine, conferențiar universitar, de la clinica Amca Medical.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că este un curent trecător, iar odată cu terminarea pandemiei, lucurile vor reveni la normal.

Iată ce au declarat aceștia pentru Știrile PRO-TV:

Gelu Duminică, sociolog: ”Timpul mai mult petrecut acasă, era de aşteptat, plus nesiguranţa, generată de starea de criză care aduce cu sine o creştere a natalităţii”.

Gabriel Diaconu, psihiatru: “Este încurajator, deocamdată pare că influenţa pandemică n-a fost doar nefastă sau morbidă şi, pe undeva, a şi ajutat unii oameni să îşi învingă ezitările sau ambivalența”.

Pandemia i-a făcut, aşadar, pe români să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. 

Această creştere a natalităţii vine după ce, în 2020, s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din ultimii 53 de ani. Astfel de creşteri au mai fost constatate în istorie, mai ales după momente tragice: războaie mondiale, pandemii sau dezastre naturale.

Gelu Duminică: “Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Nu va ţine foarte mult, iar principala problemă pe care România o are la nivel macro economic este echilibrul demografic. Din cauza condiţiilor specifice dorinţa a fost mai mare, însă va fi estomapată foarte curând din aceleaşi motive ca înainte de pandemie. Calitatea vieţii, într-un singur cuvânt. Tot ce înseamnă bunăstare, infrastructură, educaţie”.

Nu numai în România se întâmplă acest lucru. Conform datelor furnizate de Serviciului Național Britanic, o creştere a natalităţii este aşteptată şi în Marea Britanie, unde se înregistrează cel mai mare număr de femei însărcinate din ultimii 5 ani. Potrivit statisticilor, încă din septembrie 2020 numărul vizitelor prenatale la clinicile specializate a crescut cu 6,8% față de anul 2019.

 

Mihaela Iliescu

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *