Vestea bună e că vârsta de pensionare nu va trece de 65 de ani
Românii au uitat, dar idea de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților este mai veche de 10 ani, venind din altă guvernare.
Acum, partea proastă este că va fi pusă în aplicare. Doamnele nu vor mai ieși la pensie la 61 de ani, nici la 63, ci, la 65, ca și domnii.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat miercuri seara, la Digi24, că Guvernul merge pe egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În prezent, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65.
Potrivit ministrului, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și barbate, așa că trebuia să ne aliniem și noi la acest capitol defavorabil femeii.
Vestea bună este că, în niciun caz, vârsta de pensionare nu va depăși 65 de ani.
Raluca Turcan a menționat că actuala lege prevede un plan treptat de egalizare a vârstei de pensionare, astfel încât, atât bărbații, cât și femeile, să iasă la pensie la aceeași vârstă, adică la 65 de ani.
„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.
„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai adăugat Turcan.
Potrivit ministrului Muncii, românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat. O minune pe care ne-o dorim pusă în practică, deoarece suntem sătui de drumurile făcute de la o instituție la alta, în încercarea de a demonstra că am lucrat un număr de ani, într-un loc sau altul.
C.R