Hrana potrivită pentru echilibrul energetic din fiecare anotimp

1030 0

„Omul este singurul animal pentru care propria să existența este o problemă pe care trebuie s-o rezolve”, afirma fiozoful și sociologul german Erlich Fromm

O stare bună de sănătate este reprezentată de echilibrul armonios dintre macrocosmosul extern și microcosmosul intern.

Medicina tradițională face câteva recomandări simple, care, odată ce sunt puse în practică, ajută organismul să se adapteze trecerii de la un anotimp la altul, păstrându-și, în același timp, energia.

Iată care sunt acestea, în funcție de fiecare anotimp:

Primăvara se recomanda consumul alimentelor dulci și amare, mai puțin al celor acre, pentru a hrăni splina și ficatul, care guvernează curgerea și descărcarea liberă a sângelui și energiei. Mâncatul în exces, dar și consumul alimentelor acre, conduc la blocarea curgerii normale a sângelui și energiei.

Vara este un anotimp acid, rinichii sunt goliți de vitalitate, iar inima este plină de energie. Hrana trebuie să fie alcalină și ușor de digerat. Este bine să evităm alimentele grase, dure și greu de digerat, ce pot crește temperatura sângelui. Se recomandă legumele și fructele hrănitoare, în stare crudă, semințele-boabe.

Lichidele se pot consuma numai la temperatura camerei, vor fi evitate băuturile cu gheață sau răcite, ce pot deregla aparatul digestiv, splina și, mai ales, rinichii.

Temperatura organismului este de 37 grade Celsius. Dacă vom cosuma hrană sau lichide aflate la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, organismul va avea nevoie de energie suplimentară pentru a acoperi diferența de temperatură și, astfel, se creează dezechilibre.

Toamna, consumul fructelor specifice anotimpului (mere, pere, prune) aduce un plus de nutrienți, atât de necesari echilibrului energetic hepatic și al splinei. Se vor evita băuturile în cantități mari, foarte reci, dar și cruditățile în exces.

Iarna este un anotimp alcalin, de aceea sunt permise cărnurile, alimentele grase (fără exces), ca și cantitățile mici de alcool. Iarna este considerată că fiind un anotimp de “reparații” și de înmagazinare. Alimentele și băuturile sunt mult mai ușor digerabile dacă sunt încălzite, pentru că stomacul iubește alimentele călduțe.

În perioadele umede sunt recomandate produsele acre și condimentate, pe când în perioadele calde și secetoase sunt recomandate alimentele dulci, pentru că acestea cresc umezeala în organism.

De asemenea, trebuie să acordăm atenție bunei funcționari a vezicii biliare. Orice masă „copioasă” trebuie asociată cu o salată amară. Amarul întărește stomacul, îi mărește capacitatea secretorie, eliberează vezica de bilă, prin creșterea capacității de contracție a pereților.

Foarte des pierdem din vedere prescripția biblică: „Să mâncați cărnurile însoțite de ierburi amare”!   

O cură cu suc de mere, timp de 1-3 zile (în acest interval nu se consumă decât apă) sau consumul de mere (în special cele verzi) au, de asemenea, capacitatea de a elibera vezica biliară și de a-i restabili starea energetică maximă. Mărul este fructul „complet” și poate fi găsit în orice anotimp.

Indiferent de anotimp, unul dintre cele mai importante și inteligente organe, ficatul – laboratorul organismului nostru, este, din nefericire, cel mai agresat! Putem spune, fără teama de a greși, că avem aproape cu toții ficatul bolnav. Dincolo de funcția sa fizică, ficatul este organul care permite stabilirea legăturilor sociale, ne ajută să conștientizam propriile emoții ( bucurie, tristețe, iubire, furie etc.). Este un adevărat translator al stărilor noastre emoționale.

Dacă ficatul este sănătos, ne integrăm ușor în mediul în care trăim! Dacă îi oferim toxine, grăsimi, hormoni, alcool, antibiotice, metale grele, ne poate transforma în adevărați autiști – ființe deconectate de lumea în care trăim, asistăm indiferenți la dramele celor din jur, ignorăm bucuriile și reușitele celor apropiați, devenim repede cuprinși de furie și resentimente!

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *