Mari personalități vâlcene, DORU MOȚOC

1948 2

Iunie 12, Sibiu : se naște DORU MOȚOC unicul fiu al învățătorilor Elena și Dem Moțoc din comuna Câineni – județul Vâlcea.

 

La cei 82 de ani binecuvântați, echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, al cărui colaborator și prieten excelent s-a dovedit încă de la înființarea sa (1968), mentor al vieții literare în perioada 1990 până în prezent, directorul Festivalului Național de Dramaturgie ”Goana după fluturi”, care va aniversa a X-a ediție în perioada 9 – 11 iulie 2021, președinte al juriului la Festivalul-concurs Național de Poezie ”Dragoș Vrânceanu” și al Concursului județean de creație literară ”Vâlcea artistică”, îi aduce calde și sincere urări de bine, iubindu-l pe Omul și pe Scriitorul Doru Moțoc, care slăvește lumina și înțelegerea, o combinație subtilă dintre talent, cunoaștere, vis și iubire.

 

Scriitorul DORU MOȚOC, membru al Uniunii Scriitorilor din România, personalitate de rang național a spiritualității vâlcene, om de cultură polivalent, cu performanțe remarcabile în toate domeniile în care s-a manifestat potențialul său creativ: poezie, proză, dramaturgie, actorie, regie, publicistică, pedagogie artistică etc.

Spirit modern, elevat, aparținând elitei intelectuale, DORU MOȚOC a rămas atașat tradiției perene, cultivând un dialog fecund între popular și cult, între tradiție și modernitate, între amatori și profesioniști. Doru Moțoc a fost și rămâne un promotor al valorilor autentice ale culturii populare ai ale artei de amatori.

 

Regizorul Mihai Lungeanu, de la Teatrul Radiofonic Național București recomandă tuturor să accepte această PROVOCARE a TEATRULUI IMAGINATIV, care ascunde CAPCANA unui DIALOG NOCTURN PENTRU O PIESĂ NESCRISĂ, „DOAGA”, unde domneşte TEXTUL, ÎNAINTE DE TOATE, şi să încerce personal ZBORUL ( CE FERICIRE!!! ) spre UNDEVA, spre O LUMINĂ (ACOLO, LA COLORADO PRINTRE STELE) alături de FOCA ALBASTRĂ deghizată într-un BUST DE FEMEIE ÎN LUMINĂ ASTRALĂ, murmurând, ÎNAINTE DE REVĂRSATUL ZORILOR, pe armoniile unui BLUES PENTRU SAXOFON ALTO, o inconfundabilă PROPUNERE PENTRU SECOLUL XXI: CAM TÂRZIU, DOMNULE GODOT !!!

Aceste rânduri, construite din titluri ale textelor dramatice semnate de maître DORU MOŢOC, nu reprezintă decât o firimitură ionesciană dintr-un aluat creativ singular în care ingredientele primordiale sunt uşor de recunoscut de la prima degustare: sensibilitate eminesciană, acid subtil de Caragiale, dor fără s(p)aţiu de energia satului, cultură renascentistă şi aspiraţie metafizică… Şi câte alte nu vor mai fi, încă nedetectate… Totul, frământat cu delicată fermitate (!) într-o inconfundabilă formă vizionară pe care doar arderea unui timp care trece prea repede o va păstra, oferind-o, proaspătă mereu, celor care, ca şi Doru Moţoc, iubesc Teatrul, Viaţa, Lumina…

 

LA MULȚI ANI, MAESTRE DORU MOȚOC!

LA MULȚI ANI PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE CREATOARE!

 

La mulți ani și din partea noastră, Curierul de Râmnic!

 (Sursa: Centrul Creației Vâlcea)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Păstorel Teodoreanu

Postat de - 17 martie, 2021 0
FacebookTwitter (Alexandru Osvald Teodoreanu)  “Gazetei literare Gazeta-i urmărită-n ţară Cu interes de mici şi mari, Fiindcă este literară, Şi literaţii… gazetari!”…

2 comentarii

  1. Dragul meu Zorba, fratele meu drag,

    Când citesc ştirile despre tine şi omagiile care ţi se adresează, atât de spectaculoase şi sufletiste, cu mâna pe inimă îţi mărturisesc că mi se face şi jenă să mai comunic cu tine.
    Nu-mi imaginam că poţi fi atât de magnific, cum eşti prezentat de cei ce te cunosc,nu-mi vine să cred că totul e real şi, cu toată onestitatea şi umilinţa, pot afirma că sunt mândru şi fericit că te-am cunoscut şi am păstrat timp de o viaţă cea mai bună relaţie de prietenie.
    Eşti cel ce eşti, MAGNIFIC ŞI SEDUCĂTOR; graţie harurilor tale şi sunt fericit pentru tine, bunul meu frate. LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE,BINECUVÂNTARE ŞI IUBIRE !

    Reply
  2. Ca profesor și diriginte de clasă, în anul 1981 mi-am asumat cu mult curaj și determinare calitatea de regizor la piesa de teatru „Înainte de revărsatul zorilor”. Elevii mei au fost încântați sa devină actori și să experimenteze lecții de viață inedite. Vă scriu acum și în numele lor exprimandu-vă mulțumiri și recunoștință pentru „lumina revărsată” în sufletele noastre în cele mai frumoase momente ale vieții. La mulți ani !

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *