Aproape totul despre Evaluarea Națională 2021

450 0

Evaluarea Națională 2021 intră în linie dreaptă.  Testarea de final de gimnaziu va începe pe 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română și continuă în 24 iunie cu examenul la matematică, urmând ca verificarea cunoștințelor de limbă maternă, acolo unde este cazul, să aibă loc în 25 iunie. Timpul de lucru  acordat este de două ore pentru fiecare dintre probele de la Evaluarea Națională.

Copiii  mai au o la dispoziţie aproape o săptămână pentru a-și pune la punct cunoștințele.

Din cauza pandemiei și a școlii online, programa pentru Evaluarea Națională 2021 a fost simplificată, adică, au intrat într-o normalitate pe care mulţi şi-o doreau. În premieră, subiecte au fost elaborate după modelul PISA

Cu ocazia simulării Evaluării Naționale, care a avut loc la sfârșitul lunii martie, elevii s-au familiarizat cu modelul testelor PISA. Acum, aceştia fac teste de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele sunt structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent. Acestea au fost puse la dispoziția elevilor de Ministerul Educației începând cu semestrul al II-lea al anului școlar în curs și au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Pe site-ul Ministerului Educației, la secțiunea dedicată Evaluării Naționale din acest an, a fost postat un set de modele de subiecte pentru română, matematică și limba maternă, cu baremele de corectare aferente.

 

Limba română – recunoaşterea textului, a informaţiilor,compunere, vocabular şi ceva gramatică

Față de anii anteriori, structura subiectelor la limba și literatura română se schimbă destul de mult, la fel cerințele și punctajele. Astfel, proba are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este practic centrul de greutate al lucrării, fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.

La primul subiect se dau două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite, dar care sunt cumva pe aceeași temă. Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice. Treptat, apar cerințe mai elaborate, care vor să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.

În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.

 

Unele răspunsuri sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte. Elevul scrie totul pe foaia de examen, iar spațiul unde are de formulat texte proprii este liniat.

 

Matematică – geometria are o pondere mai mare

Matematica are și ea o structură a subiectelor modificată față de examenele de capacitate din anii precedenți. Sunt trei subiecte mari, notate cu câte 30 de puncte, fiecare cu mai multe puncte și subpuncte. Geometria capătă o pondere mai mare, volumul de lucru este destul de mare, astfel că elevul trebuie să-și dozeze foarte bine timpul.

Ca și la limba română, elevul primește pe foaia de examen spațiu de rezolvare, liniat ca o foaie de matematică.

 

Când află elevii ce note au luat la examen și la ce liceu sunt repartizați

Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 urmează să fie publicate în 29 iunie. Urmează contestațiile, iar afișarea rezultatelor finale este programată pentru 4 iulie.

De asemenea, pentru elevii care din motive obiective nu s-au putut prezenta la examene, se organizează o etapă specială, la începutul lunii iulie. Astfel, înscrierile ar urma să se facă între 28 iunie și 2 iulie. Probele scrise vor avea loc la 5, 6, respectiv 7 iulie. Dacă elevul a apucat să susțină o probă în sesiunea ordinară, atunci i se recunoaște rezultatul și dă numai proba de la care a lipsit. Primele rezultate ale etapei speciale sunt așteptate în 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie.

Media obținută la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Site-ul dedicat publicării rezultatelor este http://evaluare.edu.ro.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

C.R.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *