Slujbă de pomenire și manifestări dedicate marelui nostru Mihai Eminescu

669 0

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit marți, 15 iunie 2021, la Altarul de Vară al Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” slujba de pomenire a poetului Mihail Eminescu la împlinirea a 132 de ani de la plecarea în Țara de peste veac.

„Ne revine misiunea de a răspândi razele luminoase cu care soarele amintirii poetului iubit încălzește necontenit inimile noastre”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie după slujba de pomenire a poetului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul Psaltic Martyria al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de pomenire, Chiriarhul Râmnicului l-a prezentat pe Mihail Eminescu ca fiind poetul nepereche veșnic așezat pe altarul conștiinței naționale.

„Privind chipul eminescian din acest spațiu spiritual și cultural – a reliefat Înaltpreasfinția Sa – sufletul nostru nutrește sentimente de admiraţie și recunoștință față de poetul naţional, ce își au sorginte în cultura neamului românesc. Ioan Slavici, amintindu-și depre Eminescu, spunea că „privea toate lucrurile din punctul de vedere al omului care nu moare niciodată și vedea în fiecare clipă întreaga desfașurare a vieții noastre naționale ca actualitate”.

Opera sa, alcătuită într-o perioadă ce nu depășește ca întindere temporală un sfert de secol, fiind concretizată în mii de pagini, dezvăluie îngemănarea dintre cultura scriitorului și inepuizabilul zbucium pentru afirmarea identităţii naţionale româneşti. „Cât timp va exista, undeva prin lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată”, remarca Mircea Eliade.

Nu peste mult timp, la 15 august, se vor împlini 150 de ani de la Marea serbare de la Mănăstirea Putna, unde poetul Mihai Eminescu a propus: „Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc și din mormântul lui Ștefan altar al conștiinței naționale”.

La sărbătoarea în care au participat aproape 3000 de români din toate provinciile țării, Mihail Eminescu considera că: „nu cu fraze şi măguliri, nu cu garde naţionale de florile mărului se iubeşte şi se creşte naţia adevărată. Noi o iubim aşa cum este, cum a făcut-o Dumnezeu, cum a ajuns prin suferinţele seculare până în zilele noastre. O iubim fără a-i cere nimic în schimb, nici chiar încrederea ei, atât de lesne de indus în eroare, nici chiar iubirea, înădită azi la lucruri străine şi la oameni străini. ”

După momentul de pioasă rugăciune de la teiul său a fost susținut recitalul de muzică și poezie „Dor de-al valurilor Domn” de către soprana Monica Valentina Scurtu, Galina Nemțanu la pian, Vlad Răileanu la vioară, Victor Nemțanu la contrabas, artiști ai Filarmonicii „Ion Dumitrescu” și actorii Reka Szasz și Kostas Mincu de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea, cu participarea extraordinară a tenorului Florin Ormenișan.

C.R

Articole asemănătoare

Citate de Ion Luca Caragiale

Postat de - 1 februarie, 2022 0
FacebookTwitter„Voiești a cunoaște lumea? Privește-o de aproape. Voiești să-ți placă? Privește-o de departe”; „Proștii mor, însă prostia e nemuritoare”; „În…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *