Siegfried Mureșan, scrisoare către președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European

604 0
Comunicat de presă
Grupul PPE va vota Bugetul UE doar dacă Parlamentul European este inclus în procesul decizional, iar bugetul cuprinde suficiente fonduri pentru redresarea economică post-COVID-19 și pentru celelalte priorități ale UE
Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, împreună cu președintele Grupului PPE, Manfred Weber, au transmis miercuri o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care prezintă condițiile Grupului PPE pentru adoptarea viitorului Buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și a Planului de redresare după criza generată de pandemia de COVID-19.

Liderii Grupului PPE solicită celor doi președinți ca Parlamentul European să fie implicat pe deplin în procesul de luare a deciziilor privind viitorul buget al Uniunii Europene, precum și în crearea și implementarea planului de redresare.

Totodată, Grupul PPE cere ca bugetul UE să cuprindă suficiente fonduri europene atât pentru redresarea economică post-COVID-19, dar și pentru celelalte priorități ale Uniunii Europene, precum agricultura, politica de coeziune, combaterea schimbărilor climatice și siguranța cetățeanului.

Nu în ultimul rând, Grupul PPE mai cere includerea în noul buget a Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro propus de eurodeputatul Siegfried Mureșan și adoptat de plenul Parlamentului European.

„Comisia Europeană urmează să publice în următoarele zile o nouă variantă a Bugetului Uniunii Europene 2021 – 2027. Prima propunere de buget, prezentată acum doi ani, este depășită. Noua variantă de buget trebuie să cuprindă un fond de redresare economică după pandemia de COVID-19 și suficiente fonduri pentru toate prioritățile vechi și noi ale Uniunii Europene.

Este nevoie de un buget robust, care să răspundă nevoilor oamenilor din fiecare colț al Europei, din fiecare țară, regiune și oraș european. Este nevoie, totodată, de un fond și un Plan de redresare după criza COVID-19 care să țină cont de așteptările tuturor cetățenilor europeni.

Iar instituția care poate garanta că interesele tuturor europenilor sunt reprezentate în noul buget și în acest plan de redresare este Parlamentul European, singura instituție europeană formată din membri aleși direct de cetățenii europeni. Nimeni nu știe mai bine ce se întâmplă în fiecare stat, regiune sau oraș european decât europarlamentarul care a fost ales direct de locuitorii acestora.

De aceea, am cerut președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European să ne asigure că Parlamentul European va fi inclus în tot procesul decizional privind adoptarea noului Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027, precum și în ceea ce privește crearea și implementarea noului Plan de redresare post-criza COVID-19.

Ca europarlamentar român, am datoria în fața românilor care m-au votat să mă asigur că noul buget cuprinde suficiente fonduri europene pentru a trece peste criza COVID-19, dar și pentru sprijinirea fermierilor români, pentru construcția de autostrăzi și modernizarea școlilor, pentru îmbunătățirea sistemului medical din România. Ca să putem reprezenta cetățenii care ne-au votat, noi, europarlamentarii din România și din celelalte țări europene, trebuie să fim incluși în procesul de luare a deciziilor, nu doar să ni se dea la aprobat niște documente deja finalizate. De aceea, noi, Grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, am transmis un mesaj clar: nu vom aproba Bugetul multianual al UE 2021 – 2027 și nici Planul de redresare dacă nu suntem incluși în procesul decizional”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după transmiterea scrisorii.

„Vrem să ne asigurăm că proiectul de buget multianual este unul mai bun decât cel prezentat acum doi ani și că răspunde nevoilor actuale ale cetățenilor europeni.

De aceea, am mai transmis președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European patru condiții ale Grupul PPE din Parlamentul European pentru a vota acest nou buget.

În primul rând, vrem o finanțare adecvată a politicilor tradiționale ale Uniunii Europene, precum Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune. Nu vom accepta tăieri de la aceste două politici cu pretextul de a finanța alte priorități.

În al doilea rând, vrem o finanțare adecvată și a noilor priorități europene, precum combaterea schimbărilor climatice, cercetarea și inovarea sau siguranța cetățeanului.

În al treilea rând, așteptăm un Plan de redresare post-COVID-19, corelat cu Bugetul multianual al UE, care să cuprindă și Fondul European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro pe care eu l-am propus luna trecută, iar plenul Parlamentului European l-a adoptat ca poziție oficială. Acest fond este foarte important pentru că are ca obiectiv îmbunătățirea sistemului medical european astfel încât să fim mai bine pregătiți în fața unei noi crize medicale, iar cetățenii europeni să beneficieze de condiții medicale bune oriunde s-ar afla în Europa.

Nu în ultimul rând, cerem ca noul buget să conțină suficiente rezerve pentru ca Uniunea Europeană să poată reacționa în cazul în care vor apărea crize neprevăzute în următorii 7 ani. Este o perioadă lungă de timp, sigur vor apărea crize neprevăzute, așa cum au apărut și în ultimii 7 ani. Pentru ca Uniunea Europeană să poată reacționa, să poată ajuta, are nevoie de rezerve de bani în buget”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Articole asemănătoare

Geo Saizescu

Postat de - 23 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterRegizorul, scenaristul şi actorul Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. A absolvit Liceul „Traian”…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *