Sânzienele

599 0

Pe 24 iunie, sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare de origine păgână, care are la bază elemente din mitologia străveche daco-romană, și singura care a fost acceptată de Biserică Ortodoxă. 

Ce nu ai voie să faci de sărbătoarea Sânzienelor

Sânzienele sau Drăgaicele sunt făpturi frumoase și pline de bunătate care îi ajută pe muritori prin vindecarea bolilor și suferintelor, apără lanurile, aduc fertilitate femeilor căsătorite, animalelor și pământului.

Această sărbătoare este despre purificare, sănătate și noi începuturi, dar dacă nu le este respectată ziua, pot deveni foarte răzbunătoare și pot aduce asupra omenirii boală și neputință, pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros. De aceea este înterzis să faci anumite lucruri pentru a te feri de furia Sânzienelor.

De Sânziene, în mediul rural, oamenii obișnuiesc să-și pună la brâu tulpini de cicoare, ca să fie sănătoși și să aibă spor la munca câmpului.

Se zice că femeile care vor să scape de anumite dureri se înfășoară cu florile la brâu sau își pun cununa de sânziene pe cap.

Se spune că roua pe care o găsești în dimineața acestei zile are puteri miraculoase și că, dacă te stropești cu ea pe trup, te face mai suplu, iar dacă îți dai cu ea pe față, te face mai chipeș.

În noaptea de Sânziene pentru a alunga spiritele rele, se aprind focuri, în care se aruncă poțiuni puternic mirositoare, în timp ce se strigă în jurul focului, ca să audă spiritele și să fugă.

Dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug.

De asemenea dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă, dar dacă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri. Mai mult dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că în toamna următoare nu vor avea o recoltă bună.

Pe 24 iunie nu ai voie să speli, să faci curățenie, să coși sau să mături, iar cei care nu respectă această regulă, riscă să moară loviți de fulger.

Este, de asemenea, o zi în care nu e bine să te cerți cu cei din jur, iar sărbătoarea te îndeamnă să te împaci cu persoanele cu care nu ai avut o legătură armonioasă. Nu este bine să-i supărăm pe copii sau pe cei vârstnici din familie, ci să le ascultăm căci ei ne vor doar binele.

Tot în această zi, pe înserat se face un foc pe cel mai înalt deal, iar flăcăii încinși cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului, apoi aruncă acele brâuri în foc, ca să se ducă necazurile odată cu ele.

Sânzienele, zânele bune care aduc iubire și fertilitate

Sânzienele sau Dragaica, celebrate pe 24 iunie, reprezintă o sărbătoare a iubirii și fertilității, și le oferă fetelor o serie de ritualuri pentru a-și afla sortitul, dar și momentul în care se vor mărita.

În ajunul Sânzienelor, fetele obișnuiesc să culeagă flori, care sunt împletite în cununi pe care le aruncă peste casă. Dacă acea cunună se agăță de horn este semn că se apropie cununia. Conform superstițiilor, femeile care refuză mici atenții din partea bărbaților nu se vor mărita niciodată.

Acest obicei al cununei de flori, există și pentru femeile bătrâne, în cazul în care își doresc să afle dacă vor muri curând. Dacă cununa cade jos, însemna că se apropie moartea.

Cele care își doresc să-și cunoască perechea, tot ce trebuie să facă este să pună florile culese sub pernă, iar în vis îi va apărea ursitul. Pentru ca iubirea dintre doi îndragostiți să țină toată viața, este bine să facă baie împreună în rău sau în mare.

Pentru feritilitatea femeilor, în această zi, se practică scăldatul în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

(Sursa: WOWbiz.ro)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *