„Poporul pierdut”

434 0

Un alt eveniment emoționant  la care am participat cu interes a fost  Expoziția de pictură și obiect „Poporul pierdut”, semnată de Marius Oprea;

– Lansarea albumului „Poporul pierdut al lui Marius Oprea”;

– O prezentare a autorului, urmată de un dialog cu publicul și presa;

Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Vâlcea, în parteneriat cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” și cu Filiala Râmnicu-Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România a organizat un triplu eveniment: vernisajul expoziției de pictură și obiect semnată de Marius Oprea și intitulată „Poporul pierdut”, lansarea albumului cu titlul „Poporul pierdut al lui Marius Oprea”, publicat la Editura Muzeului Național al Unirii / Editura Mega (Alba Iulia – Cluj- Napoca), în 2020, urmate de prezentarea acestui inedit demers artistic de către autorul care a intrat în dialog cu publicul prezent la eveniment.

Marius Oprea este istoric, arheolog, scriitor și publicist, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, autor a numeroase lucrări dedicate istoriei poliției politice din România, printre care se numără: „Bastionul cruzimii (O istorie a securității, 1948-1964”), „Banalitatea răului”, „O istorie a securității în documente (1949-1989)”, „Adevărata călătorie a lui Zaheu”, ”Moștenitorii securității”, „În căutarea victimelor comunismului”. A primit premiul Asociației Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie publicată în 2002 și premiul revistei „Observator Cultural” pentru volumul „Șase feluri de a muri”, în 2009. A publicat numeroase volume de versuri și proză, printre care se numără „Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit”, în 2017, volum recompensat cu premiul „Ion Hobana” din partea Societății Române de Science-Fiction și Fantasy, pentru cel mai bun roman în domeniul literaturii imaginarului, „Turma păstorului mut”, „Studiu de fezabilitate pentru mântuire”. Cele două scenarii de film pe care le-a scris împreună cu Nicolae Mărgineanu reflectă preocuparea sa asiduă pentru identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politic, morți în lagăre și închisori, și ale celor uciși de securitate.

„Morțile pe care le-a scos Marius Oprea la lumină, în ultimele trei decenii, indiferent de natura lor, au anumite lucruri în comun. Toate au fost sfârșituri violente, nemeritate și nejustificate, în care victimele n-au avut parte de judecată și nici de o înmormântare creștinească. Mormintele săpate în grabă, prin păduri, râpe și locuri greu accesibile, pentru a camufla aceste crime, au devenit terenul predilect de cercetare al lui Marius Oprea, care a ales să facă o arheologie a crimelor comunismului din spațiul românesc, nu doar studiind arhivele securității și ascultând cu atenție istorii orale, ci și scormonind de-a dreptul în măruntaiele pământului. (…) O expoziție amintind de arta catacombelor și de simplitatea plină de tărie a creștinismului primar, care circumscribe multe feluri de moarte, dar o singură Înviere, pe care o așteaptă toți, împreună, răbdători până la cer”. (Cristina Bogdan, „Multe feluri de-a muri, dar o singură Înviere”)

„Poporul pierdut” este o expoziție itinerantă care a fost prima dată deschisă la Muzeul Museikon din Alba Iulia, pe 11 martie 2020, chiar la debutul pandemiei, motiv pentru care accesul publicului a fost posibil doar on line. La Râmnicu Vâlcea, de data aceasta, autorul s-a putut întâlni și cu publicul.

Evenimentul a fost moderat de Luiza Barcan, critic și istoric de artă.

Triplul eveniment a avut  loc joi, 24 iunie, ora 13.00, la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea.

Iar participarea a fost pe măsură, canicula nu a fost un obstacol. O expoziție impresionantă, care nu trebuie ratată și pe care o puteți vedea și în următoarele zile.

 

(Sursa: curator Luiza Barcan- Departamentul Relații Publice, Marketing și Educație Muzeală din cadrul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”,  cu participarea lui Marius Oprea, Cristina Andrei ,Cristina Botez, Gheorghe Dican.)

Corina Enache

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *