Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale, care se vor derula în săptămâna 18 – 24 decembrie:

269 0

Comunicat de Presă

Săptămâna evenimentelor vizuale începe în forță cu trei manifestări expoziționale de excepție: luni, 18 decembrie, la ora 17, se deschide la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bd. Decebal, nr.8), Salonul Artelor Vizuale Hunedorene.  Evenimentul organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a U.A.P.R. și intitulat sugestiv „LˈExpression libre”, reprezintă o sinteză armonioasă și un reper valoric pentru toate domeniile de expresie plastică: pictură, grafică, sculptură, arte decorative și multimedia, artiștii profesioniști expunând cele mai recente și reprezentative creații. Curator – Doina Reghiș Ionescu. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 ianuarie 2024.

La ora 18, la Galeria de Artă ”Nicolae Mantu” (Strada Domneasca, nr. 19) se ianugurează “Salonul de Iarnă” al artiștilor plastici din Galați. Evenimentul curatoriat și organizat de Consiliul Director al Filialei UAP Galați va fi deschis publicului până pe 6 ianuarie. În ansamblul expozițional de grup vor participa peste 50 de autori, titulari, stagiari și proaspeți absolvenți ai institutelor de arte vizuale. Expoziția oferă o paletă largă de exprimări artistice: pictură, sculptură, grafică, arte decorative și artă sacră. Tematicile abordate sunt complexe, de la portret la peisaj sau de la serialitate, la obiect sau instalație, prin diferite tendințe către figurativ sau nonfigurativ, în funcție de căutările fiecăruia dintre expozanți.

Debutează la ora 18, a III-a ediție a Salonului de Iarnă ART4ALL, găzduită de Centrul Cultural ART4ALL (Str. Știrbei Vodă, nr.184). Expun 40 de artiști, iar invitat special este academicianul Mircia Dumitrescu. Prezintă criticul de artă Marius Tița. Organizatorii aduc în acest spațiu alternativ, mai aproape de admiratori și public, artiști exemplari (exponențiali) cu spectre largi de exprimare atât tehnice (pictură, sculptură, grafică, gravură, ceramică, mozaic, icoană, mixed media, porțelan), cât mai ales din punctul de vedere al viziunii despre lume, viață și fericire. Expoziția va fi deschisă până pe 10  ianuarie.

Miercuri, 20 decembrie, la ora 18, Fundația Ana pentru Cultură și Artă propune la Galeria Calea Victoriei 91-93, vernisajul expoziției ”Verde, Negru, Galben” a pictorului Eusebiu Josan. Artistul este printre puținii abstracționiști români contemporani interesați de zona Color Field, transformând cu ușurință realul și imaginarul în pete de culoare așternute în forță, dinamice și temperamentale. ”Josan este un colorist în esență, iar seria de lucrări ce compun expoziția “Verde, negru, galben” demonstrează că artistul își propune o gamă cromatică total diferită de cea utilizată anterior, ca exercițiu de laborator.”, curator și critic de artă Diana Roman.

Joi, 21 decembrie se deschide la Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4), expoziția pictorului Valeriu Scărlătescu, despre care Cornel Radu Constantinescu scria: „impresionează prin forţa de transfigurare, rafinament cromatic şi o rară distincţie a exprimării (gestul tradus prin pensulaţie cunoaşte ipostaze senioriale de virtuoz). Este cu totul remarcabilă capacitatea de a proiecta o imagine în fantastic fără a recurge la nici o indicaţie exterioară, de recuzită, de fapt, într-un spaţiu propriu picturii, unde până şi cele mai obişnuite «subiecte», o casă de ţară, să zicem, coama unui deal, respiră, cu un aer maiestuos, privilegiul de a deveni prin ridicare în demnitate de către culoare, unice.” Lucrările se vor afla pe simeze până pe 25 ianuarie 2024.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *