Iar ne plouă de ne ia gaia! După ploi, călduri ca-n oala sub presiune

159 0

Vești… de bătut copiii!  ANM anunță din nou vreme instabilă în weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de vreme rea. Jumătate din țară se va afla sub cod portocaliu de ploi abundente și furtuni începând de joi, de la ora 14.00 și până vineri, la ora 06.00. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii

Avem cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi puternice, pentru o mare parte din țară, valabil în perioada 1 iulie, ora 14:00 – 2 iulie, ora 06:00, precum și un cod galben, de instabilitate accentuată, valabil până la 2 iulie ora 6:00.

Din fericire, Vâlcea este marcată pe harta ploilor, cu galben, adică rezonabil. Într-un fel, ploaia mai răcorește puțin atmosfera. Mai greu este însă, când soarele puternic evapora apa din sol și fierbem, la propriu.

Codul galben privește instabilitate atmosferică temporar accentuată, disconfort termic ridicat, și este valabil în intervalul 1 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *