World Vision România donează prima tranșă de tablete pentru elevii de la sate, acolo unde 1 din 2 părinţi din rural nu poate oferi copiilor un dispozitiv digital

726 0

World Vision România donează prima tranșă de tablete pentru elevii de la sate, acolo unde 1 din 2 părinţi din rural nu poate oferi copiilor un dispozitiv digital

Bucureşti, 3 septembrie 2020. World Vision România, cu ajutorul donatorilor săi, vine în sprijinul copiilor din satele româneşti şi le dăruieşte acestora prima tranșă de dispozitive pentru învățământul digital: peste 4.000 de tablete şi laptopuri, pentru a-şi putea continua educaţia, în oricare dintre scenariile anunţate de autorităţi. De asemenea, o altă componentă a procesului de dotare a școlilor pentru începutul acestui an școlar este și donația de 21 de table interactive.

Peste 40% dintre copiii din mediul rural, parte din proiectele World Vision România, nu au participat la şcoala online în perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei. Unul dintre motivele principale pentru care elevii nu şi-au continuat educaţia este lipsa dispozitivelor digitale în familiile nevoiaşe care trăiesc în sate izolate: astfel, unu din doi părinţi din familiile beneficiare ale programelor World Vision nu are un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru educaţie, în special pentru învăţământul rural, World Vision a deschis un Fond de Urgență pentru Educație şi are în vedere intervenția pentru cel puțin 6.600 de copiii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate și 27 de şcoli şi 6 grădiniţe pentru renovări și reabilitări în regim de urgență. Persoanele care vor să-i sprijine în continuare pe copiii de la sate care vor să continue să înveţe, însă ar putea fi lăsaţi în urmă pentru că nu au resurse, pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro/ lună), fie direct pe site-ul campaniei – https://bit.ly/2X6T8oZ, unde se poate dona orice sumă.

În oricare dintre cele trei scenarii anunţate de autorităţi, şcoala românească are nevoie de asumare, de colaborare şi de o regândire a ceea ce înseamnă educaţia. Trecerea de la scenariul verde, în care copiii fac orele în clasă, la scenariul roşu, acolo unde şcoala funcționează exclusiv în online, se poate întâmpla foarte rapid. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice variantă. Săptămâna viitoare vom începe şi dotarea cu materiale igienico-sanitare în şcolile de la sate. Cu ajutorul donatorilor noştri, ne ţinem promisiunea în faţa copiilor şi şcolilor din mediul rural. Un lucru este cert: nu mai putem lăsa niciun copil în urmă. ”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Educația, între toaleta din curte și digitalizare

Peste 250.000 de copii din România nu au apă curentă în casă, electricitate, toaletă în interior sau mese calde zilnice. Accesul la internet și un calculator sau tabletă pentru a putea participa la lecțiile online sunt doar vise îndepărtate, care nu se regăsesc pe lista de priorități a familiei chiar și în cazul în care situația financiară se îmbunătățește pe termen scurt și mediu.

Pentru Antonia, elevă dintr-un sat din Cluj care a terminat clasa a III-a anul acesta, digitalizarea e doar un cuvânt greu de înțeles. Trăiește într-o căsuță din lut cu 2 camere, alături de familia formată din 8 membri. Singurele surse sigure de venit sunt ajutorul social și alocația copiilor. Evident, banii nu ajung niciodată. Așa că părinții și frații mai mari lucrează cu ziua prin sat, fac mături din nuiele sau culeg ciuperci din pădure, pe care le vând apoi la marginea drumului. Sezonul cald e cel mai profitabil, de aceea așteaptă de fiecare dată sosirea primăverii.

Anul acesta, pandemia a dat peste cap planurile familiei. S-au văzut nevoiți să rămână cu toții în curtea proprie. Nu au mai putut să obțină venituri din vânzarea de mături și nici nu au mai putut să meargă la lucru în sat. În lipsa banilor, mama a decis să renunțe la curentul electric, revenind la lumânări. Chiar și laptele praf al mezinului de numai 1 an și jumătate a fost înlocuit cu ceai din codițe de fructe.

Când până și curentul electric e un lux, școala online nu e imposibilă, ci pur și simplu ceva ridicol. Mai poate fi vorba despre lecții, teme și despre a ține pasul cu colegii care au avut acces măcar la un telefon cu internet?

Crezul nostru e că o soartă mai bună se poate obține doar prin educație. Familia a promis că rezolvă problema curentului electric. Iar noi vrem să-i redăm șansa Antoniei să-și satisfacă micile ei curiozități, de copil care descoperă acum lumea. Pentru ea, digitalizarea e acum un cuvânt greu de înțeles. Dar dacă școala online va deveni o realitate, lipsa accesului la internet și a unei tablete înseamnă că Antonia nu va mai putea merge la școală.

Și ca Antonia mai sunt, din păcate, mii de copii de la sat.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 8 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, focalizate pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora, pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Articole asemănătoare

Restricții de circulație

Postat de - 4 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterAvând în vedere lucrările efectuate în perioada 08.03.2020-23.08.2020 pe D.N. 7 km 238+000-238+180 m pe raza localității Câineni, este necesară…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *