“Paso Doble” , Premiera

1422 0

“Paso Doble” , un spectacol în premieră națională, după piesa lui Cristi Nedelcu, pus în scenă de către Constantin Florescu-Tache, s-a jucat sâmbătă de 3 iulie,  în Sala Mare a Teatrului Anton Pann.

“Tache Florescu e actor. Cunoaște taina rostirii cuvintelor. Ca un orator, știe cum să-ți capteze atenția, folosindu-se de voce, de privire și de încă ceva. Arta de a reflecta. Actorul, în rolurile lui, și-a pus nenumărate întrebări ca să înțeleagă personajele și, navigând cu ele prin marea natură umană, a studiat poveștile și a înțeles puterea unui cuvânt. Cuvintele sunt armele actorului. Cum le rostește, cum își modulează vocea, cum își pune corpul în slujba rolului, sunt taine la care spectatorii sunt doar martori. Cuvintele însă rămân în amintire. Ce cuvinte ne-au rămas dintr-o piesă ne putem întreba? Oare de ce acelea și nu altele?

În copilărie a crescut cu chipuri iubitoare, a fost apoi rebel, a rupt formele, a citit ca un narcotic, a întors cuvintele și ideile pe toate părțile, a îndurat neajunsurile cu stoicism, a găsit o lumină, a vrut să întoarcă ce a primit.

Nu fuge de marile idei, de temele care ne preocupă pe toți. Adevăr, iubire, binele, frumosul, divinul. Nu se ferește să le folosească. Și nu le folosește doar așa, ca să pară înțelept. Par că țâșnesc din inimă și scriu povestea lui. Adevărul lui. Al nostru care e? L-am căutat? L-am găsit?

Adevărul e binele, căutarea frumosului, iubirea, adevărul e uman și divin. Cunoaștem aceste cuvinte, dar când le-am folosit ultima oară? Pentru Tache Florescu, nu sunt cuvinte goale.  Pentru că e un adevăr rostit clar și simplu, cu tărie. De un om care crede, are măsura cuvintelor, dar vede și dincolo de ele, în dimensiunea din care se nasc marile idei.” Mihaela Moldoveanu.

 Emoții, lacrimi în ochii prietenelor mele și nu numai, nostalgia amintirilor din copilărie și adolescență.  Acestea au fost sentimentele care ne-au năpădit în timpul și după premiera de sâmbătă…Poate că, unii dintre noi, ne-am regăsit acolo în personajele interpretate cu atâta sinceritate și dezinvoltură. Părticele din viață  ce rămân în amintire, cu toate ca dor uneori, sau deseori?!… Fără multe cuvinte, s-a creat o stare specială pe care n-o s-o uităm curând.

Spectacolul ne prezintă povestea întâlnirii dintre Amalia, o studentă la psihologie și Lucia, o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentative de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying. Laura făcuse acest gest, după ce mai multe fotografii cu ea goală fuseseră distribuite în mediul online. Întâlnirea dintre ele este emoționantă. Întrebările despre propria viață, despre relații, despre societate și despre sensul existenței, pot fi și întrebările noastre.

Cunoscut vâlcenilor prin originea lui, regizorul aceste piese, Tache Florescu este absolvent al Academiei de Teatru şi Film “I.L.Caragiale”, 1992, clasa Olga Tudorache. Tache, cum este cunoscut în viața artistică este un nonconformist. De ce facem această afirmație, pentru că, dând dovadă de mult curaj în anul 1999 își dă demisia de la la Teatrul Național din Craiova, chiar dacă intrase prin concurs. De atunci a început să lucreze prin contract de colaborare cu diverse teatre din București si provincie, participând la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Sub conducerea regizorală a unor maeștri importanți, precum Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornișteanu, Tudor Chirilă și alții, Tache Florescu face numeroase roluri în teatru. Ca actor independent a jucat numeroase spectacole in regia unor renumiți regizori: Alexander Hausvater, Laslo Bocsardi, Mihai Manutiu, Istvan K Sabo, MC Ranin, Anca Bradu, Vlad Cristache. A făcut peste șaizeci de roluri principale și secundare în filme românești si străine. A jucat in peste douăzeci de piese de teatru radiofonic. A mai jucat alături de nume mari ale cinematografiei: Andi Garcia, Sir Roger Moore, Willam Dafoe, Jeane Moreau. În prezent predă la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Hyperion.

Cristi Nedelcu, autorul acestei piese s-a născut în 1969 la Craiova. Este jurnalist, scriitor și blogger. În 1992 a debutat în revista Dilema și de atunci a colaborat la mai multe reviste literare. În același timp a activat și în presa scrisă. În 2016 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza Semiotica bancului. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv Însemnări despre Shakespeare/Essays on Shakespeare, lansat în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare.

”Paso Doble” are următoarea distribuție: Actori: Teodora Colț, Oana Marcu, Magda Catone/Gabriela Porumbacu, Tudor Andronic/ Ștefan Craiu și Tavi Costin.

 Scenografie și costume: Doru Zanfir.

Coregrafie: Andreea Duță.

Textul: Cristi Nedelcu

Regia: Constantin Florescu -Tache.

Menționez cu mare plăcere contribuția deosebită a  lui Eduard Predescu, cu filmul ce a adus spectacolului acel element de noutate, sensibilitate și frumos, împletit cu cruda realitate.

“Paso Doble” este un spectacol produs de Consiliul Județean Vâlcea și Teatrul Anton Pann, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Ciclism Vâlcea și sprijinit de antreprenoriatul vâlcean. Premiera națională a acestui spectacol a avut loc sâmbătă 3 iulie, ora 19.00, Sala Mare.

 

(Sursa: Teatrul Anton Pann)

Corina Enache

 

 

Articole asemănătoare

Triplă lansare de carte

Postat de - 13 iulie, 2023 0
FacebookTwitterSocietatea culturală „Anton Pann”, Radio Metronom, Editura EIKON, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Primăria Municipiului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *