Sfaturi pentru a ne bucura cât mai mult timp de prospețimea fructelor și legumelor

562 0

Este vară și în piețe găsim o abundență de fructe și legume – proaspete și apetisante, încât ne vine să le cumpăram pe toate.

Pentru a ne putea bucura de prospețimea fructelor și legumelor cât mai mult timp, trebuie să învățam să le depozitam. Una dintre regulile de baza este să nu le depozităm împreună.

Fructe precum bananele, merele, caisele continuă să se coacă chiar și după recoltare și produc un gaz numit etilenă. Expunerea altor fructe și vegetale la etilenă duce la  deteriorarea acestora. Dealtfel, una dintre metodele de a “coace” în mod natural un fruct încă verde, este depozitarea să într-o punga de hârtie, alaturi de o banană sau un măr. Avocado este cel mai bun exemplu în acest sens, pentru că de multe ori îl găsim în magazin încă verde, deci necomestibil.

Cum păstram fructele proaspete ?

 Cireșele

Cireșele se păstrează cel mai bine la frigider. Nu se spală înainte de a le depozita, întrucât codița retine umezeala, ceea ce poate duce la stricarea fructului.

Cireșele își pierd mai mult din proprietăți dacă sunt ținute o oră la temperatura camerei decât o zi la frigider.  Înainte de a le consuma, este bine să le spălam cu apa călduță.

Căpșunile

Un “secret” pentru a păstra căpșunile proaspete cât mai mult timp este să nu le spălam și nici să nu le rupem codițele până când le consumăm. Pentru a le pastra proaspete și parfumate, putem încerca să le “îmbăiem” înainte de a le pune la frigider, scufundându-le în apă, la o temperatură de 37 grade Celsius. Apa caldă are rolul de a distruge sporii de mucegai și le va menține proaspete mai mult timp. După îmbăiere, le așezăm pe un prosop curat, așteptăm să se usuce și abia apoi le putem depozita în frigider.

Caisele, nectarinele și piersicile

Caisele produc etilenă! Le vom păstra într-un loc răcoros și întunecos, iar dacă sunt bine coapte le putem depozita în frigider, cât mai departe de legumele și fructele sensibile la etilenă.

Citricele

Citricele se păstrează foarte bine, timp de o săptămână, într-un loc întunecos și răcoros. Pentru a le prelungi durata de viață, cel mai bine este să le păstram în frigider. Un fruct trebuie aruncat, chiar daca doar o parte este afectată.

 Cum păstram legumele proaspete ?

 Roșiile

Roșiile se mențin cel mai bine la temperatura camerei, în nici un caz la frigider. Daca depozităm roșiile în frigider, atunci le va dispărea țoață aroma și își vor schimba gustul imediat. Partea cea mai vulnerabilă a roșiei este zona ce înconjoară codița, care se înmoaie cel mai repede și de aici începe procesul de deteriorare.

Roșiile se mențin cel mai bine într-un castron, așezate pe un prosop de hârtie, cu codițele în sus. Temperatura camerei este ideală pentru păstrarea roșiilor, ferindu-le în același timp de soare și alte surse de căldură.

Cartofii

Doar cartofii noi se țin la frigider, în rest, aceștia se păstrează în pungi de hârtie, în locuri întunecoase. Nu îi spălaăm și nici nu îi curățăm de coajă. Dacă totuși o facem, îi punem apoi într-un vas cu apă la frigider.

 Salata și frunzoasele

Frunzoasele se consumă în maxim două zile de la cumpărare, pentru a ne bucura de toți nutriențîi pe care îi conțîn. Cea mai buna metodă prin care păstram salata și frunzele verzi cât mai mult timp proaspete, este să le înfășuram în prosoape de hârtie fară a le spala. În piață, vânzătorii au obiceiul să le ude, de aceea trebuie să le cerem să ne dea produse uscate.

După ce înfășuram frunzele în prosoape de hârtie, le băgăm în pungi la frigider. Este indicat să le păstram separat, pe categorii : salată, spanac, ștevie, lobodă, leurdă, urzici etc. și să alegem înainte frunzele stricate

Rădăcinoasele

Țelina, păstărnacul, rădăcina de pătrunjel, sfecla și morcovii se mențin cel mai bine în sertarul pentru legume, din frigider. Nu sunt pretențioase, deci nu necesită condiții speciale. Trebuie să avem grijă să nu fie umede și să nu fie depozitate alaturi de fructe producătoare de etilenă.

Ceapa și usturoiul

Nu necesita depozitare în frigider. Se păstrează foarte bine într-o lădiță, într-un loc întunecos, uscat și bine aerisit. Acest lucru nu este valabil pentru ceapa și usturoiul verde sau prazul, care se păstrează la frigider, separat de alte legume, întrucât transmit mirosurile.

Ciupercile

A văzut că în supermarket ciupercile sunt depozitate într-o caserolă din spumă și învelite bine într-o folie de plastic. Așa ar trebui să le depozităm și noi, în frigider. Daca nu gătim toată caserola odată, este necesar să le înfoliem din nou. Ciupercile nu se spală decât înainte de consum.

Broccoli, conopida și varza

Se păstrează la frigider, în pungi de plastic cu găuri, în sertarul pentru legume. Se evită alăturarea cu fructele producătoare de etilenă, pentru că provoacă îngălbenirea frunzelor sau a buchețelelor.

Castraveții

Castraveților nu le place la frigider. Dacă dorim să îi depozitam în frigider, în maxim 2-3 zile trebuie consumați. Și castravețîi sunt sensibili la etilenă, așa că trebuie să avem grijă să îi depozitam cât mai departe de roșii.

Vinetele

Sunt foarte perisabile și devin amare, în timp. De aceea, este foarte important să fie păstrate corespunzător până la folosire. Spațiul ideal de depozitare trebuie să fie răcoros, uscat și ferit de lumina puternică.Este indicat  să le ținem în frigider, într-o pungă de plastic găurită sau într-o parte a cutiei pentru legume, pe care am curățat-o și uscat-o anterior. În acest fel, rezistă până la o săptămână. Tot în frigider ar fi bine să ținem și vinetele tăiate.

Dovleceii

Sunt legume care se strică repede, așa că ar fi bine să cumpăram doar cantitatea de care avem nevoie pentru a găti. Dacă îi gătim în ziua în care i-am cumpărat sau în ziua imediat următoare, îi putem pastra la temperatura camerei. În cazul în care îi vom găt peste câteva zile, ar fi indicat să îi păstram în frigider, înveliți într-o pungă de plastic închisă la gură, fară să-i spălam înainte. Cel mai bine ar fi să îi punem în lada de legume a frigiderului, feriți de alte alimente care le-ar putea afecta coaja.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Calamități Vaideeni

Postat de - 1 august, 2020 0
FacebookTwitterCOMUNICAT DE PRESĂ În anul 2018, comuna Vaideeni a fost greu încercată din cauza inundațiilor. Inclusiv DJ 665 a fost…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *