Dacă mie, ca pacient, mi se cere să mă testez, pe banii mei sau să mă vaccinez pentru a fi internat în spital, ei, bine, nu aceleași reguli se aplică și personalului medical.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța, în luna iunie, că personalul medical care nu se vaccinează împotriva COVID-19 se va testa din bani proprii. Tot doamna ministru vorbea atunci despre dreptul pacientului „de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”.
În lipsa obligativității, ministrul Sănătății propunea o altă soluție pentru ca pacienții care intră în contact cu personal medical nevaccinat să nu riște să se infecteze – testarea personalului medical pe bani proprii: „Personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat.”
La sfârșitul lunii iunie, ministrul Sănătății anunța, într-o emisiune la TVR, după ce a afirmat public de mai multe ori, în săptămânile precedente, ca Ordinul de ministru ce reglementa testarea personalului medical pe cheltuiala proprie este finalizat și urmează să fie publicat.
În spațiul public s-a auzit destul de tare, în ultimele săptămâni, vocea sindicatelor din sistemul sanitar, care contestă măsura, dar mai puțin cea a asociațiilor de pacienți, care au susținut-o. Mai mult, asociațiile de pacienți se temeau că măsura va fi abandonată de autorități, la presiunea sindicatelor din domeniu.
Pe 19 iulie, ministrul Sănătății anunța că, în ciuda opoziției sindicatelor din sănătate, testarea pe cheltuiala proprie a personalului medical este susținută inclusiv de Colegiul Medicilor.
Un Ordin de ministru ratat
Acum, Ministerul Sănătății anunță că a renunțat la adoptarea Ordinului de ministru ce reglementa testarea personalului medical pe cheltuiala proprie și va merge pe varianta unui proiect de lege trimis la Parlament.
Nouă chiar nu este clar cum și când se va întâmpla acest lucru, având în vedere,că este vacanță parlamentară, România deja a intrat în valul patru al pandemiei, iar campania de vaccinare este un imens eșec.
Pandemia a dus la mari întârzieri în diagnosticarea și monitorizarea pacienților, a închis luni de zile spitale, iar bolnavii cronici se tem în continuare să meargă la spital, atât din cauza condițiilor precare, cât și din cauza personalului nevaccinat. Dar astea sunt simple detalii, nu-i așa? Pare că sfidarea și inconștiența acestei categorii a personalului medical nu interesează pe nimeni. Cu atât mai mult cu cât, chiar și în centrele de vaccinare lucrează cadre medicale care nu s-au vaccinat sau nu recomandă pacienților această modalitate de imunizare.
În loc de concluzie, iată ce a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC, el însuși diagnosticat cu o boală cronică – talasemie, pentru HotNews.ro: „… personalul medical nu face niciun fel de efort pentru a oferi siguranță pacienților. Aici este o îngrijorare pe care o avem și cred că și o lipsă de respect a anumitor persoane…(…) Noi nu avem aceeași forță ca sindicatele din sănătate. Aș vrea să aud sindicatele că întreabă: Cum facem noi să protejăm pacienții?”
Mihaela Iliescu