Klaus Iohannis:  “Sunt foarte bucuros că preşedintele Joe Biden, cât şi secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg, au acceptat invitaţia mea de a ni se alătura în discuţiile Formatului B9”

740 0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Summitul B9 este un format foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică, iar omologul său polonez, Andrzej Duda, a afirmat că prezenţa la aceste discuţii a şefului administraţiei americane, Joe Biden, şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, evidenţiază suplimentar că situaţia din Europa Centrală şi de Est merită să fie privită cu atenţie deosebită.

 

Potrivit AGERPRES, cei doi preşedinţi au fost întrebaţi într-o conferinţă de presă comună, la Palatul Cotroceni, despre prezenţa la Summitul Formatului Bucureşti (B9) a preşedintelui SUA şi a secretarului general al NATO.

„Acest format B9 este un format din cadrul NATO şi noi ne întâlnim înaintea summiturilor NATO pentru a discuta problemele comune şi specifice. Înainte de a ne aduna, am avut faza de pregătire a acestui summit şi pot să spun că sunt foarte bucuros că atât preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden, cât şi secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg, au acceptat invitaţia mea de a ni se alătura în discuţiile Formatului B9. Pentru noi, Parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO sunt esenţa securităţii noastre naţionale şi, în consecinţă, locul preşedintelui SUA şi al secretarului general al NATO în aceste discuţii este natural şi, de aceea, cred că este un format care este foarte important pentru NATO, un format care este foarte important pentru România, este foarte important pentru Polonia”, a spus Iohannis.

El a precizat că în cadrul Summitului B9 vor fi discutate şi chestiunile legate de Ucraina. „Flancul estic, problemele specifice de pe Flancul estic sunt temele prioritare despre care discutăm în cadrul B9, împreună cu poziţiile pe care le vom adopta în cadrul Summitului NATO”, a explicat şeful statului.

„Eu n-aş spune că este un format B9 plus, pentru că B9 este parte din NATO, iar secretarul general NATO şi preşedintele Statelor Unite, de asemenea, reprezintă o parte NATO, poate chiar cea mai importantă, deci nu este un format B9 plus datorită prezenţei lor. Este doar o prezenţă a unor prieteni la o întâlnire în cadrul NATO, chiar dacă se referă la această parte a Europei, dar noi nu ne separăm de rest. Şi vreau să fie foarte bine înţeles că noi întotdeauna ne aplecăm asupra chestiunilor importante pentru noi, dar nu uităm niciodată că regula generală în NATO este regula celor 360 de grade. Deci, toate zonele de ameninţări potenţiale, chiar şi cele mai îndepărtate de noi sunt luate în vedere, sunt importante pentru noi şi le luăm în calcul întotdeauna. Suntem gata să acţionăm, să reacţionăm, să colaborăm, să aducem ajutor aliat în orice moment. (…) Prezenţa preşedintelui SUA şi a secretarului general al NATO (…) arată că formatul B9 este un forum important în cadrul Alianţei la care discută chestiuni legate de securitate, iar faptul că participă cei doi subliniază doar suplimentar că situaţia din această parte a Europei este o situaţie care merită să fie privită cu atenţie deosebită”, a spus, la rândul său, Andrzej Duda.

 

El a adăugat că atât chestiunea Ucrainei, cât şi drumul acestei ţări către NATO, securitatea sa şi securitatea Flancului Estic vor avea cu siguranţă locul lor şi o importanţă „deosebită” la Summitul NATO de la Bruxelles.

 

„Deci, cu atât mai mult este important ca aceste chestiuni să fie bine discutate astăzi şi să fim bine pregătiţi pentru a ne putea prezenta o poziţie comună. Şi-a demonstrat eficienţa acest format şi aş putea spune că i-a şi impresionat pe aliaţii noştri faptul că noi, statele din Europa Centrală şi de Est, suntem foarte serioşi în ceea ce priveşte politica pe care o facem în cadrul Alianţei, cât şi în ceea ce priveşte responsabilităţile pe care le avem fiecare în cadrul acestei alianţe”, a declarat preşedintele Poloniei.

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi secretarul de stat american Antony Blinken participă luni, prin videoconferinţă, la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda. De asemenea, vor participa prin videoconferinţă ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Kosice (28 februarie 2019).

AGERPRES

Articole asemănătoare

„ACCES 360°”

Postat de - 28 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterFONDUL SOCIAL EUROPEAN Proiect co-finantat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *