Amar nu înseamnă neapărat bun, dar cu siguranţă, poate însemna mai sănătos!
În medicina tradiţională chineză, alimentele şi verdeţurile cu gust amar sunt folosite pentru curăţarea organismului. Tot chinezii sunt cei care au descoperit calităţile terapeutice ale castravetelui amar, folosit în tratarea afecţiunilor digestive, a rănilor, infecţiilor respiratorii şi tusei cronice.
Între timp, acesta a devenit subiect al unor studii de specialitate iar astăzi, oamenii folosesc castravete amar ca pe o soluţie naturală promiţătoare pentru tratarea diabetului.
Ce este castravetele amar?
Este fructul cu formă alungită al unei plante agăţătoare. La maturitate, culoarea sa se schimbă din verde în galben-portocaliu.
Pentru consum se folosesc inclusiv seminţele, nu doar fructul propriu-zis, ce pot fi măcinate şi amestecate în mâncare.
Consumul de castravete amar pentru diabet este recomandat datorită conţinutului său:
– polipeptidă-p şi vicină, doi compuşi cu activitate asemănătoare insulinei;
– charantina, substanţă activă ce poate să reducă nivelul de glucoză din sânge;
– 17 aminoacizi, ce se regăsesc şi în insulină.
Gustul amar specific reprezintă principalul impediment în consumul acestuia însă, amestecat cu ingredientele potrivite, poate căpăta o aromă agreabilă.
În tratamentul împotriva diabetului, una dintre modalităţile în care poate fi consumat este sub formă de suc.
Iată o reţetă ce merită încercată:
Ingrediente:
- Un castravete amar;
- Un măr verde;i
- O bucăţică de aproximativ doi centimetri de ghimbir;
- Două linguriţe suc de lămâie;
- O linguriţă de sare;
Mod de preparare:
Se taie castravetele în două, se curăţă de seminţe, se taie apoi în bucăţele într-un castron, se freacă cu sare şi se lasă zece minute (sarea îi va atenua gustul amar). Se storc bucăţelele de suc, se adaugă în blender împreună cu ghimbirul şi mărul tăiat bucăţi. Se scurge toată zeama, se toarnă zeama de lămâie şi un pic de apă rece.
Am obţinut un suc proaspăt de castravete amar pentru diabet, pe care este bine să îl consumăm în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Castravetele amar este şi o sursă importantă de:
– vitamina A, vitamina C şi vitamine din complexul B;
– antioxidanţi (fenoli şi flavonoide);
– beta-caroten (de două ori mai mult decât broccoli);
– luteină;
– fibre.
Deşi principalele sale beneficii sunt prevenţia şi tratarea diabetului, consumul de castravete amar este indicat şi în:
– tulburări digestive;
– afecţiuni ale ficatului;
– hipertensiune arterială;
– litiază renală;
– psoriazis;
–protecţie împotriva cancerului şi a tumorilor.
Contraindicaţii şi precauţii în administrare
Administrarea simultană a castravetelui amar (indiferent că vorbim despre suc sau suplimente alimentare) şi a medicamentelor alopate pentru diabet poate duce la o scădere dramatică a nivelului de zahăr din sânge, de aceea întotdeauna este recomandată consultarea unui medic specialist.
De asemenea, consumul trebuie evitat în perioada sarcinii şi a alăptării deoarece are capacitatea de a trece în laptele matern.
Mihaela Iliescu
Patru băuturi detoxifiante cu fructe, numai bune de savurat pe caniculă!