Guvernul a aprobat prelungirea șomajului tehnic și acordarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online

89 0

Guvernul a aprobat miercuri, 29 septembrie, prin ordonanţe de urgenţă, prelungirea şomajului tehnic şi acordarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online.

”Perioada pe care o traversăm acum este marcată, de pe o parte, de valul 4 al pandemiei care aduce, din păcate, o creștere a numărului de cazuri și noi limitări în activitatea socială și economică și, pe de altă parte, de creșteri de prețuri care afectează cel mai profund categoriile vulnerabile. Este un context pe care îl resimt atât oamenii cu venituri foarte mici, cât și angajații și companiile”, a scris pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În ședința de Guvern au fost aprobate:

  1. Ordonanță de urgență pentru reintroducerea șomajului tehnic;
  2. Ordonanță de urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinţi, prin care se acordă sprijin concret angajaților și angajatorilor, cu investiția de 7,6 miliarde lei în măsurile active.

”Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat anul trecut, la începutul pandemiei. Am reușit astfel să salvăm 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă, până la 30 iunie anul acesta, dată până la care s-a aplicat șomajul tehnic. Pregătim, printr-o nouă ordonanță de urgență adoptată astăzi în primă lectură în ședința de Guvern, reintroducerea măsurii șomajului tehnic, pentru a sprijini angajații și angajatorii în contextul epidemiologic actual, marcat de creșterea incidenței cazurilor de COVID 19 care ar putea impune noi limitări ale activităților economice”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Indemnizația de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, va fi acordată mai multor categorii de beneficiari:

  • Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autoritățile locale și centrale, în funcție de incidența cumulată la 14 zile.
  • Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică, excepție făcând salariații aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;
  • Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți;

Măsura șomajului tehnic se va aplica până la 31 decembrie 2021. Numărul total estimat de beneficiari este de aproximativ 50.000, iar impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei.

”Prin cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență, adoptat în ședința de Guvern de astăzi, se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unitățile de învățământ se limitează sau se suspendă din cauza situației epidemiologice. Peste 34.000 de părinți au beneficiat de zile libere plătite în cursul stării de urgență și apoi al stării de alertă, până la finalul anului școlar 2020-2021, iar pentru această măsură s-au plătit peste 90 de milioane de lei”, a completat Raluca Turcan.

Actul normativ se va aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022 și prevede:

  • Acordarea de zile libere plătite pentru părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar;
  • Asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.

Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin. Bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 va fi de 300 milioane lei.

C.R.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *