„Povești cu chip” sau povești din chipuri

155 0

Expoziția personală de pictură Aurelian Broască

  În Galeria Artex  a Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România, vineri, 1 octombrie 2021 publicul de artă vâlcean a fost invitat la vernisajul expoziței „Povești cu chip” a artistului constănțean Aurelian Broască. Această expoziție a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și filiala Constanța a UAP din România.

Ceea ce surprinde cu adevărat la acest pictor, în marea de abstracțiune a artei contemporane, este abordarea într-o manieră creativă, dar sigură și hotărâtă a genurilor clasice ale artei figurative: portret, peisaj și natură statică. „Aurelian Broască optează pentru ele explicit, fără ezitare, le explorează, le încarcă cu nostalgie, le descoperă atmosfera şi sugerează privitorului existenţa unei frumuseţi tainice a chipurilor, a lucrurilor şi a locurilor ce se află dincolo de imaginea creată pe pânză”, mărturisește despre el criticul de artă Luiza Barcan.

Modul în care abordează însă Aurelian Broască aceste genuri ale figurativului este, cum spuneam unul creativ, ce poate fi caracterizat drept postmodern și chiar narativ, în sensul în care ele se situează la limita dintre esențializarea lumii percepute și conceptualizarea abstractă, accentuând detaliul expresiv în detrimentul spațialității lumii concrete. „Artistul experimentează, în același timp, un limbaj cromatic prin care crează o ambianță, ce ajunge în unele lucrări până aproape de o monocromie de albastru, roșu sau violet, fără cezuri sau contrapuncte violente, ce generează o atmosferă învăluitoare. Intenția artistului de a povesti o remarcăm în fiecare lucrare a sa ce are la bază o întâmplare, o poveste, o amintire”, după cum remarca criticul Roxana Bărbulescu.

Aurelian Broască este profesor la Liceul de Artă din Constanța, aplecat foarte mult spre studiu, spre figurativ . În tablourile sale sunt abil îmbinate diferite stiluri, după cum se observă. Detaliate până la fotografie au fost realizate lucrările acestui artist vizual, ceea ce încantă cu siguranță.

Se vede aici ironie, se vede critica la adresa unor moravuri și se recunosc unele personaje, unii colegi de breaslă și nu numai.

Aurelian Broască este un artist cu atitudine ce spune, în felul lui, lucrurilor pe nume.

Este un alt gen de pictură cu care trebuie să ne obișnuim.

Prin urmare, vă așteptăm negreșit să descoperiți și să descifrați în noua expoziție de la Galeria Artex „Poveștile cu chip” ale unui artist ce încearcă să rescrie, în felul său personal, canoanele artei figurative.

 

(Sursa:  Gheorghe Dican și Gabriela Popescu – Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *