Festivalul “SUPER” la Râmnicu Vâlcea

1271 0

“M-am îndrăgostit de ființa-i/ eu, tânjind doar după atingeri rare,/eu, un întreg așteptând un suflet/ caruia îi povesteam la malul apei/ despre păienjeni și sălcii./ A venit o primăvară-n august,/ viața timpului frumos, a soarelui/ și binecuvantat fie un semn/ căci m-am îndragostit de ființa-i./

Scumpă mi-e, Doamne, dragostea acum/ cu toată fierbânțeala ei/, ocean proaspat de vise frumoase/ în care mă scald cu tandrețe, zâmbind,/ căci am găsit văzduhul fericirii./ Am rămas plutind întinsă,/ cu gura deschisă și cu drag/ de frumusețea, de buzele, de pistruii săi/ de dulcele-i din glas și port./

A mai trecut o zi de vis și iar,/ părul mi-e moale și corpul ușor,/ sufletul mi-e plin de-un om/ pe care mâinile-l caută./ Vreau să mă trezesc îmbrățișată după un dor,/ să mă scald în trandafirii și crizantemele sale./

Tânără sunt, atât de tânără/ și-i vreau sufletul lângă mine pentru o viață./”

( Bianca Barbu)

 

Aceasta este una din poeziile minunate oferite  de către elevii Colegiului Național de Informatică Matei Basarab , prezenți la Expoziția ’’SUPER’’ care a avut loc în seara zilei de 1 Martie, la Galeria Cozia, Pasaj 2.

Evenimentul și expoziția  au fost  realizate în parteneriat cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Vâlcea.

O seară interesantă cu muzică, pictură  și poezie care a readus în actualitate celebrul mit platonician al Androginului. Un experiment extrem de interesant considerăm, inedit, specific generației actuale.

„Mitul  Androginului simbolizează forța reîntregitoare a iubirii, atât de dur pusă la încercare în lunile de pandemie din cauza măsurilor de distanțare fizică, va fi readus în actualitate și în atenția publicului de artă printr-o expoziție inedită, coordonată de profesorii Augustin Cantea și Claudiu Schiteanu, la care participă cu tot entuziasmul tinereții lor elevii:

Ioana Carmen Marinescu* Elena Giulia Stancu* Ianis Ilinescu* Ionela-Alexandra Șerban* Silviu-Cristian Jitescu* Maria-Romina Onică* Elena-Dariana Popa* Cosmina-Andreea Ilie* Elena Alexia Suru* Anastasia Ciobanu* Daria-Maria Niță* Bianca Oancea* Maria Albu* Alexia Dogaru* Maria Linte* Alexandra Costea* Alexandra Armaczki* Diana Vulpoi* Teodora Modan* Ana Maria Catrina* Claudiu Todea* Bianca Barbu* Ana-Maria Fronie* Raluca-Maria Jibu* Delia-Georgia Buiculescu* Gabriela Melcescu* Elena Tîrziu* Ștefan Enescu* Bianca Surd* Victoria Mirea* Ianis Peptine* Dominique Ogreanu* Anca Fuiorea*Anna Le Borgne*

Acest mit simbolizează dorința arzătoare a omului de a-și găsi sufletul pereche, fapt de care am fost privați în aceasta pandemie. Cea mai puternică forță este iubirea. Contextul actual a testat această teorie – timp de luni, puterea noastră de a iubi, de a spera, de a crede, de a face bine a fost pusă la încercare. Deși departe fizic,ceva ne-a ținut împreuna: dorul. Avem nevoie de inspirație, avem nevoie de a reinterpreta singurătatea acum, mai mult decât oricând.

Prin urmare, lucrările abordează sentimente și trăiri complexe – de la singurătate și unitate, la abandon, dragoste, dorința de a te considera împlinit.Complementaritatea mitului ne amintește de nevoia de a fi împreună, chiar dacă la distanță.

„SUPER” își dorește să încurajeze adolescenții din România și Republica Moldova să facă filme și să se exprime prin artă, urmându-și pasiunile. De asta, avem nevoie de ambasadori voluntari ai festivalului care să ne reprezinte în afara Bucureștiului. Cele două sarcini principale ale ambasadorilor sunt promovarea festivalului (campania de înscriere de scurtmetraje, workshop-uri etc.) și organizarea unor proiecte artistice marca ’’SUPER’’ în localitatea lor – ne dorim evenimente creative, desfășurate în siguranță în mediul online, care să formeze comunități artistice locale!

Ceea ce e specific pentru ’’SUPER’’, față de alte festivaluri, e că doar liceenii își pot proiecta filmele aici, deci e vorba de talent înnăscut, de pasiune, și nu de școli sofisticate de film sau de vreo tehnică artificială. Nu avem bugete mari sau aparate de cea mai înaltă calitate, dar scurt-metrajele noastre, ale adolescenților, sunt reacții imediate la lumea în care trăim, sunt experimente de viață, în care alți tineri se pot regăsi. Festivalul încurajază tinerii care au făcut deja film, dar și pe cei care vor să înceapă acum, prin multe ateliere și cursuri.

’’SUPER’’ este cel mai mare festival din România unde se proiectează filme făcute de adolescenți, sunt expuse lucrări de artă vizuală ale acestora și au loc ateliere de creație. Festivalul este organizat de tineri, cu puțini adulți implicați – s-a născut în 2013, din dorința unor regizori adolescenți de a avea un loc unde să își arate filmele, unde să se exprime. În septembrie 2020 a avut loc ediția a 8-a – 7 zile de proiecții de film în aer liber, cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială, un concert, un spectacol de teatru, o lectură de poezie, o expoziție de artă, un atelier de film și unul de poezie, un concurs de proiecte „Super Pitch” și sesiuni de Q&A.’’

Recomandăm cu mare plăcere să vizitați această expoziție care emană tinerețe și speranță de mai bine.

Felicitări, tuturor !

 

(Sursa : Colegiul Național de Informatică Matei Basarab)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Expoziție A.RTSIMPTOMATIC

Postat de - 17 iunie, 2020 0
FacebookTwitterAm vizitat cu plăcere și expoziția de artă conceptuală ,,A.rtsimptomatic,” a tinerei artiste Alexandra Ungureanu,  o nouă membră a filialei…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *