Ziua mondială a statisticii

440 0

„Există 3 tipuri de minciuni: minciuni, minciuni și statistici”

Mark Twain

 

Suntem obișnuiți să credem proprii ochi și senzații. În cazul în care călătoria vieții noastre peste foarte multe ori escroci, presupunem existența unui număr mare de cetățeni onești este destul de dificil. În cazul în care salariul este slabă, nu permite chiar un an pentru a ajunge la un Thailanda îndepărtat și atât de ademenitoare, de exemplu, faptul că marea majoritate a compatrioților nu trebuie să te nega plăcerea din cauza lipsei de suma necesară de bani, cauzează neîncredere . Există un lucru atât de încăpățânat – statistici. Argumentele sale de fier se împotrivesc adesea împrejurărilor. Și pe 20 octombrie această „tânără” are o sărbătoare – Ziua Mondială a Statisticii.

Această sărbătoare foarte oficială și strictă este de câțiva ani. Vacanța a fost înființată în 2010, în cadrul celei de-a 41-a sesiuni a Comisiei de statistică a Națiunilor Unite. Condițiile prealabile pentru apariția unei astfel de date importante pentru întreaga lume au fost deja observate în 2008. Apoi Statistica Divizia Națiunilor Unite a efectuat căutări în țările partenere, în special în cadrul organizațiilor regionale relevante și natura internațională a comunității specifice pentru a înțelege care va fi capabil să susțină crearea inițiativei Ziua Mondială a Statisticii.

Majoritatea covârșitoare a statelor a trimis opinii pozitive în acest sens, care a jucat un rol crucial în luarea deciziei finale. Statutul sărbătorii oficiale și o anumită dată (20 octombrie) Ziua Mondială a Statisticii în rezoluția 64/267. Tema inițială a acțiunii solemne a fost următoarea teză: „Sărbătoarea multor realizări ale statisticii oficiale, valori fundamentale”. Serviciu: Integritate, Profesionalism „. Este un pic mai lung, dar totuși acest motto, se poate spune, a determinat direcția esențială a dezvoltării și a vacanței, a disciplinei înseși și a angajaților domeniului de activitate.

 

Scopul sărbătorii

Scopul Zilei Mondiale de Statistică este de a concentra atenția societății asupra activității statisticienilor care își exercită funcțiile în cadrul organizațiilor statistice. În ciuda faptului că această știință funcționează pe baza unor indicatori medii, rezultatele anchetelor și calculelor ajută societatea să se orienteze în diverse domenii, să se gândească la alte căi de dezvoltare.

Principala organizație statistică este Comisia de statistică a Organizației Națiunilor Unite. Această instituție și-a început existența la mijlocul secolului trecut, și anume în 1947.O mulțime a fost făcută de angajații organizației pentru întreaga perioadă de funcționare: au fost derivate și stabilite standarde metodologice de nivel internațional, principiile fiind individuale pentru fiecare zonă statistică. Rolul Comisiei este enorm, deoarece asociația asistă guvernele în acordarea excelenței procesului și rezultatelor responsabilității.

Ziua mondială de statistică este sărbătorită anual de 80 de țări. Acțiunile sunt deținute direct pe teritoriul statelor. Există și cei care sărbătoresc Ziua Mondială a Statisticii nu în fiecare an, ci doar la fiecare 5 ani sau, dimpotrivă, onorați angajații agențiilor de statistică în decurs de o săptămână. În țara noastră încercați să faceți calendarul de vacanță la un anumit eveniment. De exemplu, cu toții ne amintim de desfășurarea unui recensământ în 2010, iar în următorii – o mică afacere. Acestea sunt măsuri foarte utile, rezultatele observațiilor ne permit să rezolvăm multe probleme în viitor.

Statistici ca disciplină

Vârsta practicii statistice per se are mii de ani. Începutul său cade pe perioada apariției statalității. Tabelele de argint ale sumerienilor sunt deja date statistice.

La oamenii din epoca aceea – strămoșii noștri – înțelegerea statisticilor nu era la fel ca cea a cetățenilor moderni. Inițial, acest termen a fost aplicat procesului de descriere a statului din punct de vedere economic și politic. Această înțelegere a disciplinei statistice nu a fost adoptată prost în societate – a existat chiar și în secolul al optsprezecelea ca una dintre variante. În general, percepția practicii statistice și particularitățile aplicării ei în practică s-au schimbat de la epocă la epocă. De exemplu, în epoca napoleoniană, a existat o opinie că „statisticile – este un buget al lucrurilor”. Prima jumătate a secolului al XIX-lea a dat societății scopul statisticilor ca „furnizarea de fapte în cea mai concisă formă”, iar a doua jumătate a secolului trecut a fost marcată de apariția „statisticilor matematice”.

Secolul al XX-lea a introdus unele corecții în abordarea metodei statistice – aceasta a fost înțeleasă ca o disciplină independentă și separată. În același timp, această sferă a cunoașterii a fost caracterizată ca un set de metode, principii și mijloace prin care diverse manipulări cu privire la informațiile și datele de informare sunt făcute de un specialist.În plus, prin statistici se înțelege funcția utilizată pentru evaluarea parametrilor și a ipotezelor; un set de date cantitative privind un anumit proces. Astfel, practica statistică este un concept destul de complex.

Metode de statistică

Există mai multe dintre ele și fiecare este folosit pentru a analiza date statistice. Aplicarea metodelor statistice este utilă în toate domeniile activității umane. Clasificarea metodelor de prelucrare a informațiilor pentru a obține rezultate eficiente atrage atenția asupra următoarelor metode:

  • Dezvoltarea, cercetarea metodelor generale de utilizare care nu sunt legate de un domeniu specific de cunoștințe;
  • Dezvoltarea, cercetarea metodelor orientate spre nevoile unei anumite zone;
  • Utilizați metode statistice pentru a analiza indicatori și informații specifice.

Principala este statistica aplicată. Această disciplină învață procesarea informațiilor dintr-un plan arbitrar. Teoria probabilității este din aceeași „opera”.

În plus față de metodele statistice, merită menționat și tipurile de metode statistice pentru anumite industrii.

Statisticile internaționale – în competența sa studierea aspectului cantitativ al fenomenelor organizațiilor și statelor străine.

Statistici socio-economice (altfel – statistici macroeconomice) – aici există, bineînțeles, indicatori cantitativi ai proceselor și fenomenelor planului național, dar natura socio-economică.

Statisticile din industrie – studiază parametrii cantitativi ai tuturor ariilor posibile ale economiei. De exemplu, statisticile agricole, statisticile din industrie etc.

Dorim muncitorilor din domeniul statistic bun, sănătate și împlinirea tuturor dorințelor!

(Sursa: Femeie Jurnal)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *