Ministrul interimar al Economiei vine cu vești nu tocmai rele privind facturile la gaze și energie

836 0

“Vești bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament, pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.”

Astfel scrie pe pagina sa de socializare ministrul intermar al Economiei, Virgil Popescu.
Acesta explică, punctual, cum stau lucrurile cu facturile și costurile la energia electrică.

Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români

“Exemplu de calcul a facturii la energie: 100 de kw – consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei. Dar, avem și un prag inferior de valoare de referință, 68 de baniX100 face 68 de lei. Dacă aplicarea compensării scade sub valoarea de referință, va plăti această valoare.Vorbim de o subvenție foarte mare dată românilor pentru a putea trece această iarnă.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe kw, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de kw, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensare, deci prețul va fi de 71 de lei. Consumatorul casnic nu trebuie să facă nimic.Trebuie să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie până la 31 martie. Săptămâna viitoare legea ar putea fi aprobată de Camera Deputaților și legea merge la promulgare. “

Rusia este responsabilă pentru majorarea prețului la gaze. Prețul va scădea ușor,  la primăvară

Ca să înțelegem de ce s-au scumpit gazelle, cine se face vinovat și ce se va întâmpla în viitor, avem următoarele explicații de la MInistrul Economiei:

“Federația Rusă nu a mai mărit cantitatea de gaze, după ce s-au consumat gaze din depozitele europene. Gazele s-au dus către Asia și din această cauză a venit această criză. Prețul este ținut artificial de Gazprom pentru a primi aprobări pentru Nord Stream 2.

Companiile românești pentru a asigura necesarul pentru iarnă, cumpără gaz din Rusia. Contractele negociate sunt contracte private. România nu are contracte. Avem asigurată cantitatea de gaz necesară trecerii peste iarnă. României îi mai este necesară o terță sursă de aprovizionare, care ne dă acces la LNG prin porturile grecești. Prețul gazului natural va scădea în primăvara viitoare. . Și atunci va scădea și prețul energiei electrice, nu la nivel foarte mare, dar vom avea o scădere.”

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *