Laurențiu Cazan se implică în educația elevilor și îi ajută să identifice soluții la problemele semnalate

340 0

Deputat Liberal, Laurențiu Cazan este tot mai implicat în problemele tinerilor vâlceni. După ce a premiat în această vară elevii de nota 10 ai județului nostru, liberarul se implică activ în rezolvarea problemelor pe care școlarii le întâmpină în procesul educațional și își asumă să îi sprijine să identifice soluții la problemele semnalate, pornind de la propunerile elevilor.

O primă întâlnire în acest sens a avut loc ieri, 11 noiembrie, la cabinetul parlamentarului din Râmnicu Vâlcea, alături de Președintele Asociației Vâlcene a Elevilor, Patrisia Moraru, elevă în clasa a unsprezecea. Aceasta a expus o serie de doleanțe importante ale elevilor și soluțiile pe care le propun, ideile prezentate fiind dezbătute apoi cu Laurențiu Cazan.

“Mă bucură faptul că Patrisia a acceptat invitația pe care am lansat-o de lua parte la această întâlnire. În calitate de deputat de Vâlcea în Parlamentul României, activitatea pe care o desfășor trebuie să vină mereu în sprijinul vâlcenilor, al obiectivelor și dorințelor lor pentru o viață mai bună, și mai ales în sprijinul construirii unui viitor mai bun pentru generațiile următoare. În acest sens consider că păstrarea unei legături cât mai strânse și a unui dialog activ și deschis cu organizațiile de reprezentare ale intereselor elevilor vâlceni este esențială. Sunt de părere că doar prin educație putem spera la un viitor mai bun, iar adolescenții de astăzi sunt temelia societății de mâine. Pe lângă transmiterea de informații, educația înseamnă cercetare, gândire critică și sprijin în dezvoltare, lucruri pe care elevii le cer de la sistemul educațional. În discuția cu Asociația Vâlceană a Elevilor s-au conturat inițiative interesante pe care le voi susține și promova, pentru ca acestea să se poată materializa.”, a declarat deputatul de Liberal.

Întrevederea a avut ca teme principale finanțarea și accelerarea reparațiilor capitale ale unităților de învățământ, generalizarea mesei calde în școli, creșterea accesului elevilor la consiliere școlară și actualizarea planurilor cadru și a materialelor educaționale.

Discuția atins de asemenea și disensiunile cauzate de OUG 50/2001 care prevede faptul că: “Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.” În același timp, Legea nr.1/2011, art. 84, alin. (1) spune că “(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.” “(1^2) Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare.”.

Elevii reclamă faptul că, dacă în trecut se confruntau cu probleme în respectarea legii de către Consiliile Județene, după adoptarea ordonanței, au apărut o serie de probleme și în ce privește Consiliile Locale, care în trecut au aplicat legea și au asigurat gratuitatea transportului elevilor, însă în prezent au ajuns să folosească această ordonanță drept scuză pentru a nu finanța transportul elevilor.

“Asociația Vâlceană a Elevilor a prezentat o situație importantă care poate afecta mulți școlari, în special cei care provin din medii defavorizate și au nevoie de ajutor pentru a ajunge la clase, un factor negativ care poate încuraja abandonul școlar. Această confuzie trebuie clarificată, iar cei care se ocupă de administrațiile locale și județene din țară să își ducă la bun sfârșit îndatoririle. Este obligația noastră ca reprezentanți ai comunității să susținem accesul fără obstacole la educație de calitate pentru toți tinerii Vâlceni”, a mai precizat parlamentarul.

Întâlnirea cu de ieri este un prim pas al unei serii de demersuri pe care Laurențiu Cazan le va realiza spre îmbunătățirea accesului elevilor la servicii educaționale, urmând să prezinte colegilor săi problemele discutate și să facă demersuri pentru identificarea soluțiilor potrivite care să le remedieze.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *