Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. Bilanț provizoriu: patru morți și patru răniți

754 0

Patru morți și patru răniți reprezintă bilanțul provizoriu al unei explozii ce a avut loc astăzi, în jurul orei 15.00,  la Uzina Mecanică Băbeni, în timpul unei operațiuni de dezamorsare a unei mine antipersonal.

Prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat, a declarat că, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii uzinei, se pare că nu a fost respectată procedura de detonare.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea informează că în cauză s-a constitui un dosar penal. Anchetatorii efectuează urmărirea penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sanătate în muncă.

„La locul producerii exploziei s-a deplasat o echipă complexă compusă din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea, împreună cu un procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care efectuează cercetarea la faţa locului. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

Dezamorsarea minelor antipersonal reprezintă una dintre activitățile UM Băbeni. Dealtfel, mine și proiectile din toată lumea ajung aici pentru a fi dezamorsate.

În urmă cu doi ani, la UM Băbeni a mai avut loc un incident, soldat cu victime. Un proiectil a explodat în timpul unei operațiuni de dezamorsare. Un tânăr de 22 de ani, care lucra împreună cu ambii părinţi la această unitate, și-a pierdut viața. Cei trei se ocupau cu dezmembrarea armamentului şi muniţiei.

Uzina Mecanică Băbeni a fost înființată în anul 1983, este concentrată pe producția de tehnologie militară și este o companie certificată ca furnizor pentru Ministerul Apărării din România și pentru NATO.

Din anul 2014 face parte din grupul ENERGOTECH (care este controlat de Mihai Cojocaru și Cristian Cojocaru), potrivit site-ului companiei, care are printre clienţi nu doar armata, ci şi companii strategice precum NUCLEARELECTRICA.

Mihaela Iliescu

 

 

Articole asemănătoare

Otilia Cazimir

Postat de - 12 februarie, 2021 0
FacebookTwitterOtilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. S-a născut la 12 februarie 1864 în Cotu-Vameș, județul Neamț. Scriitoare,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *