Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului de Pătrunjel

640 0

Ceaiul de Pătrunjel are în compoziție minerale, substanțe nutritive și antioxidanți, precum fier, vitamina A, vitamina B, vitamina C, precum și alți compuși activi.

Sprijină detoxifierea organismului, sistemul imunitar, îmbunătățirea vederii, protejează împotriva bolilor cronice, previne formarea tumorilor, împrospătează respirația și reduce riscul apariției malformațiilor congenitale.

Iată ce beneficii are pentru sănătate:

  1. Elimină blocajele aparatului respirator

Ceaiul de pătrunjel este recomandat persoanelor care suferă de astm sau alte afecțiuni respiratorii.  Betacarotenul are legătură directă cu scăderea riscului de astm bronșic, în timp ce alţi compuși din ceai ajută la neutralizarea infecției bacteriene ce provoacă congestia.

  1. Întărește sistemul imunitar

Concentrațiile puternice de vitamina C și vitamina A din ceaiul de Pătrunjel îl fac un puternic stimulent pentru sistemul imunitar.  Vitamina C sprijină producerea de celule albe din sânge și poate acționa ca un antioxidant, protejând organismul împotriva afecţiunilor cronice, a celor cardiace sau diabetului.

  1. Îmbunătăţeşte circulația sanguină

Fiind bogat în fier, ceaiul de Pătrunjel reprezintă o modalitate excelentă de a îmbunătăți circulația în organism și pentru a  preveni apariția anemiei.

Fierul este esenţial pentru producerea de celule roșii şi poate contribui la aducerea sângelui oxigenat celulelor, ce necesită substanțe nutritive și oxigen pentru funcționare şi reparare. Nivelul ridicat de calciu din ceaiul de Pătrunjel ajută organismul să asimileze fierul.

  1. Îmbunătățește vederea

Vitamina A este un nutrient cheie pentru organism, în special în ceea ce privește sănătatea ochilor.  Vitamina A este derivată din betacarotenul găsit în Pătrunjel și poate preveni stresul oxidativ din ochi, reducând, în acelaşi timp, riscul de apariție a cataractei și prevenind degenerarea maculară.

  1. Pătrunjelul este un diuretic natural, elimină toxinele și excesul de sare din organism

Cum se prepară ceaiul de Pătrunjel?

Avem nevoie de:

–    frunze proaspete de Pătrunjel
–    apă filtrată

Se pune apa uşor încălzită peste frunzele proaspete de pătrunjel (o mână de frunze la 250-300 ml apă). Se acoperă cana și se lasă la infuzat 15-20 minute. Dacă vreţi ca ceaiul să fie mai concentrat, se lasă până la 30 de minute.

Se strecoară şi se bea călduţ, neîndulcit, cu adaos de lămâie. Se consumă una, două căni pe zi.

Atenție! Acest ceai nu ar trebui consumat de către femeile însărcinate și de către persoanele care folosesc medicamente pentru subțierea sângelui. Chiar dacă este un bun diuretic, se consumă cu precauţie în cazul unor afecţiuni renale mai grave.

Recomandare

Pentru purificarea apei se poate pune o legătură de Pătrunjel, de mărime medie, într-un vas cu doi, trei litri de apă. Se acoperă și se lasă într-un loc răcoros pentru 10-12 de ore. Apa rezultată se poate folosi atât pentru băut, cât și pentru gătit.

Mihaela Iliescu

 

Ce alimente ne ajută să slăbim sau să ne menținem silueta în timpul iernii

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *