„Stropi-mă-vei cu Isop şi mă voi curăţi” – planta sfântă, pomenită în Psalmul 50 (al lui David), cu puteri vindecătoare

1751 0

Isopul (Hyssopus officinalis) este o plantă erbacee, folosită atât ca mirodenie în preparatele culinare cât și în scopuri medicinale. Planta este originară din sudul Europei, Orientul Mijlociu și până în apropierea Mării Caspice.

Beneficiile Isopului erau cunoscute vechilor civilizații, iar frunzele sale erau întrebuințate pentru curățarea templelor.  Planta este menționată și în Biblie, în Psalmul 50, al lui David: „Stropi-mă-vei cu Isop și mă voi curăți ”.

În ţara noastră, planta este cultivată în zonele de deal și de șes. În scop terapeutic se folosesc florile,  cu miros specific, ce se recoltează de pe lujer, atunci când planta este în plin proces de înflorire. Acestea se adaugă ca atare în mâncăruri sau sunt lăsate la uscat pentru a fi folosite ulterior, sub formă de ceai.

Ce substanțe nutritive conține isopul și ce beneficii aduce?

Unul dintre cei mai importanți compuși ai Isopului – hisopina, o substanță cu gust amar, conține minerale esențiale organismului, precum calciu, sodiu, fosfor, fier sau cupru. Prin taninurile și marubina din conţinut,  planta este un tonic excelent.

Adăugat preparatelor culinare, pe lângă gustul pe care-l dă acestora, rolul Isopului este să sporească pofta de mâncare și să combată balonarea.

Uleiurile volatile și flavonoidele din compoziția sa (pinen, pinocamfen, diosmină) fac din Isop o plantă foarte prețioasă pentru sănătate –vechii greci obișnuiau să consume florile atunci când se confruntau cu o infecție în organism.

Infuzia de Isop are o aromă plăcută şi se prepară astfel:

Se adaugă două lingurițe de plantă uscată și mărunțită  la o cană cu apă caldă.  Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 20-30 minute, apoi se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor principale.

Utilizat  intern, Isopul are proprietăți bronhodilatatoare, sedative, antiasmatice, sudorifice, expectorante, antispastice, stomahice, carminative, vasodilatatoare, hipotensive, antivirale, anticataralice, laxative, este tonic digestiv, respirator, iar extern are efecte cicatrizante, antiseptice, astringente și antiherpetice.

Între beneficiile consumului de ceai de isop amintim:

  • astm bronșic;
  • bronșită, bronșită asmatiformă, bronșită catarală, bronșită acută, bronșită cronică;
  • anorexie
  • balonare, indigesti, stimulează digestia, tratează afecțiunile gastrice și intestinale;
  • ascită;
  • tuse spastică, tuse productivă;
  • combate anemia;
  • calculi biliari; adjuvant în tratarea afecțiunilor hepatice și renale, tratează icterul;
  • hipertensiune arterială, reduce fragilitatea vaselor sangvine capilare; previne infarctul.
  • ameliorează insuficiența venoasă cronică;
  • tratează herpesul;
  • sub formă de cataplasme, grăbește vindecarea rănilor (mai ales a celor purulente), echimozelor, luxațiilor, ulcerelor varicoase, cearcănelor, contuziilor;
  • facilitează eliminarea apei în exces din organism, detoxifică organismul;
  • ameliorează durerile reumatice;
  • combate stresul și anxietatea, oboseala psihică și fizică, calmează crizele de isterie și nevrozele;
  • tratament adjuvant în amenoree şi leucoree;
  • recomandat în caz de răceală, gripă, laringită, guturai
  • echilibrează nivelul glicemiei în sânge;
  • calmează colicile.

Consumul de ceai de Isop este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate determina apariția contracțiilor uterine, ce pot cauza un avort spontan, celor care alăptează, persoanelor care suferă de epilepsie și copiilor cu vârste până în patru ani.

Mihaela Iliescu

 

Ceaiul potrivit pentru sezonul rece

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *