Cu un scor de 44 din 100 de puncte posibile,pentru 2020, România a rămas în topul celor mai corupte țări din UE. Deși punctajeleau fost similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state au împărțit ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE: România, Bulgaria și Ungaria.
Fenomenul pregnant al corupției slăbește sistemele de sănătate și contribuie la regresul democrației pe fondul pandemiei de COVID-19., arată raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) 2020, lansatla ]nceputul anului, de Transparency International.
Ediția de anul trecut, de exemplu, a CPI, a evaluat 180 de țări și teritorii în funcție de nivelul la care le este percepută corupția din sectorul public, bazându-se pe 13 rapoarte de evaluare ale experţilor și pe sondaje în rândul executivilor din mediul de afaceri.
Despre acest fenomen ne vorbește senatoarea liberaăl Claudia Mihaela Banu, în ultimul său punct de vedere făcut public cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Corupției.
An de an, la data de 9 decembrie este sărbătorită Ziua internațională împotriva corupției, având ca principal deziderat promovarea integrității, eticii și transparenței.
Corupţia este o problemă extrem de amplă, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari. Corupția determină subminarea democrației unui stat, generează inechitate între oameni și instabilitate în cadrul guvernele. Țările în care corupția este la un nivel ridicat cunosc regresul din punct de vedere economic și social. Idealul la care visăm cu toții, o societate curată, nu poate deveni realitate fără asumarea noastră, a tuturor, a principiilor etice și a responsabilităţii propriilor acţiuni. Acestea sunt valorile asupra cărora ar trebui să veghem zi de zi. Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe fiecare în parte, împiedicând inovaţia şi scăzând competitivitatea şi eficienţa mediului de afaceri. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea corupției.
K.R