Cum putem scăpa de balonare după mesele copioase de sărbători

1244 0

Ce este balonarea? Dilatarea organismului din cauza acumulării de gaze în stomac și intestin.

Balonarea poate fi simptomul unei afecțiuni, precum enterocolita, colecistita, pancreatita, aerofagie etc. sau poate fi cauzată de mesele încărcate, cu alimente combinate haotic, ce favorizează procesele de fermentație.

Primul pas este schimbarea dietei alimentare, apoi, în sprijinul nostru vin plantele medicinale carminative, cu un conținut de uleiuri volatile și taninuri ce inhibă procesele de fermentație.

  1. Fructe de Anason, Chimion sau Coriandru. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de fructe la o cană cu apă, iar această cantitate se bea în cursul unei zile.
  2. Flori de Coada Șoricelului. Infuzie din două linguri de flori la 500 ml de apă, se bea în cursul unei zile.
  3. Flori de Mușețel. Se prepară o infuzie din două lingurițe de flori la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
  4. Frunze de Salvie. Infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi.
  5. Busuioc. Se face o cură de maxim o săptămână. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
  6. Măghiran. Infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi.

Dacă balonarea este asociată cu constipație, se poate face următorul amestec: Flori de Coada șoricelului – 20 grame; Frunze de mentă – 10 grame; Fructe de chimion – 10 grame; Fructe de coriandru – 10 grame; Fructe de anason – 10 grame; Coajă de crușin – 40 grame. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, la o ora după mesele principale.

Dacă balonarea este asociata cu diaree, se poate face următorul amestec:

Flori de coada șoricelului – 20 grame; Frunze de mentă – 20 grame; Turiță mare – 10 grame; Coada racului – 10 grame; Sunătoare – 10 grameș Fructe de coriandru – 30 grame. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de amestec de plante la o cană cu apă. Se beau două, trei căni pe zi.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *