Un medic de pus la rană. Dr. Dan Ponoran, managerul Spitalului Județean Vâlcea

5146 0

Am primit la redacție

Un medic de pus la rană. Dr. Dan Ponoran, managerul Spitalului Județean Vâlcea

Mă simt dator să scriu toate acestea. Despre un medic și un om, un nume în județul său. M-am informat, am trăit experiențe și astern pe hârtie.

Se întâmpla acum un an. Cum puterea exemplului este cea mai puternică, printre primii care s-au vaccinat acum un an împotriva COVID 19 a fost însuși managerul Spitalului Județean Vâlcea, medicul chirurg Dan Ponoran. ” Vaccinați-vă! Numai așa putem scăpa de acest virus” spunea atunci managerul SJU.
Și, mare dreptate a avut.

În ciuda unei campanii sălbatice duse de luptătorii antivacciniști, care au aruncat în media, în online și la colțuri de bloc tot felul de teorii bolnave și periculoase, mulți vâlceni i-au urmat exemplul și s-au vaccinat. Mulți vâlceni care, astfel, au scăpat, în primul rând, cu viață și care azi pot mulțumi pentru că, având posibilitatea gratuită de a primi serul, că pot opta liber, au prins încă un an și că nu s-au alăturat șirului lung de nefericiți care, jucând ruleta rusească cu viața lor, au pierdut.

Dan Ponoran a fost printre primii medici care s-au vaccinat, fiind urmat și de alți medici. De ce a făcut-o? În primul rând, pentru viață. A sa, a familiei, a celorlalți, pe care numai așa, în primul rând ca om și ca medic, îi putea proteja. Din respect și din datorie. Lucru pe care mulți, din păcate, nu-l înțeleg. Poate că vaccinul nu protejează întotdeauna de infectare, însă, cert, atâtea sute, milioane, miliarde de exemple la nivelul Mapamondului, au demonstrat că protejează de formele severe ale bolii și chiar de moarte! Din 15 ianuarie s-au deschis și centrele de vaccinare din județ pentru restul populației. Acum se poate merge fără programare, doar cu buletinul în mână. I-am ascultat sfatul și m-am vaccinat.

La final de an, am aflat că, cel puțin la Ambulanță, personalul se vaccinase, în luna decembrie, în proporție de 90%. Din același respect și din grija pentru ei și ceilalți. De oamenii de ale căror vieți sunt responsabili.

Un spital ajuns, din fericire, pe mâinile unui medic bun, un excelent profesionist, omul potrivit la locul potrivit. Un gospodar care, permanent se interesează ce este mai bine pentru gospodăria sa și permanent colaborează cu instituțiile, persoanele și asociațiile ce pot aduce ceva bun în ecuație.  Și nu, înainte de toate, a unui om. Am avut șansa să îl cunosc, ca pacient, respectiv eu,  personal, pe domnul doctor Ponoran.  Pe domnul director Ponoran. Modestie. Deschidere. Un bun psiholog. Un om care ajută. Empatie. Implicare. Explică, mângâie, îndrumă pacientul. Zâmbește. Sănătatea și viața fiecărui pacient ajuns aici reprezintă misia sa.

Poate, și nu poate, ci, sigur, acestea sunt calitățile prin care a reușit atâtea lucruri bune pentru unitatea spitalicească cea mai importantă și mai mare a Vâlcii, unde atâția oameni își caută salvarea. Numeroase secții medicale, laboratoare și metode de investigație performante, care permit diagnosticarea corectă și implicit tratamentul adecvat pacienților.

Spitalul Județean de Urgență Vâlcea este cea mai mare unitate medicală care funcționează în Județul Vâlcea. Majoritatea secțiilor sunt chiar în interiorul clădirii de pe Calea lui Traian, în zona de Nord a orașului, însă spitalul are în subordine alte două clădiri unde funcționează și alte specialități medicale. Cea din Nord este dotată cu laboratoare și metode de investigație care permit diagnosticarea corectă și implicit tratamentul adecvat pacienților. Spitalul a fost utilat cu un aparat nou de rezonanță magnetică nucleară (RMN), un mamograf, ecografe de înaltă performanță cu elastografie, turnuri complete de endoscopie, mese de operație, lămpi. Majoritatea investițiilor au fost făcute cu fonduri din partea Ministerului Sănătății și Consiliului Județean.

Din perioada 2011-2016, grație unui proiect pe fonduri europene de reabilitare completă a Spitalului Județean, pacienții beneficiază de condiții hoteliere similare cu cele dintr-un spital privat din România. Maternitatea și Spitalul vechi mai au nevoie de asemenea reabilitări.

Cu modestie, C. E., pacient

 

 

 

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *