Sorin Statie, Director Executiv, Direcția Județeană de Statistică Vâlcea despre Recensământul Populației și Locuințelor din România, 2022

1185 0

Recensământul Populației și Locuințelor din România are ca bază Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 19/2020.

Conform Ordonanței, Recensământul Populației și Locuințelor, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.39/2021, trebuia să se desfășoare în perioada mai – iulie 2021, dar, din cauza pandemiei, a fost amânat pentru anul 2022. Noutatea la acest Recensământ al Populației și Locuințelor constă în faptul că este complet informatizat.

În prima etapă, care va avea loc în perioada 14 martie – 15 mai, oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online, unde va trebui să-și completeze datele persomale.

Autoritățile speră ca această autorecenzare să fie făcută de către mai mulți români ( 35 – 40%), în condițiile în care, fiind pandemie, este preferabil să se evite contactul între persoane.

În cea de-a doua etapă a Recensământului Populației și Locuințelor 2022, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, colectarea datelor se va face de către recenzori, cu ajutorul unor tablete. Din ianuarie 2021, Direcția Județeană de Statistică Vâlcea colaborează cu cele 89 primării din județ, pentru îndeplinirea condițiilor desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor 2022: actualizarea hărților care stau la baza sectorizării.

Fiecare localitate din județul Vâlcea este repartizată în zone bine delimitate, definită în sectoare de recensământ, în scopul organizării activității de culegere a datelor din teren.

În baza prevederilor legale, Institutul Național de Statistică a creat o aplicație WebGis, unde au fost încărcate, actualizate și validate străzile și numerele administrative din județul Vâlcea. La nivelul județului Vâlcea avem 403 recenzori, 89 de coordonatori și 16 recenzori șefi la municipii și orașe. (C. R.)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *