Am stat mult pe gânduri, înainte de a scrie acest articol. În primul rând, fiind convins că-mi voi face destui dușmani, după publicare. În al doilea rând, fiindcă, la prima vedere, ar suna ca un omagiu comandat, eventual plătit, la adresa primarului din urbea mea. Și, în fine, în al treilea rând, ar fi părut că îmi pun pile în vederea vreunui contract bănos cu administrația locală! Dar, după ce am analizat atent cele trei ipostaze, așa-zis negative, le-am eliminat, din următoarele motive: nu fac parte din tagma gazetarilor subvenționați politic, nu-mi place să ridic gratuit osanale și, ceea ce este cel mai important factor, am o situație bună și afacerile mele nu au și nici nu vor avea niciodată vreo intersecție cu administrația locală sau cu primarul Mircia Gutău. În schimb, trebuie să recunosc, îmi place la nebunie orașul în care trăiesc și noua lui față din ultimii ani! Și cum să nu-ți placă un oraș curat, plin de flori, un oraș cu securitatea civililor garantată, un oraș în care merită să locuiești, să produci ceva, sau pur și simplu, să te plimbi liniștit la pensia binemeritată!
Știu și eu, ca și mulți alții, primarul nostru a avut ceva probleme, dar a trecut peste ele și le-a rezolvat, fără a se plânge, în tot acest timp, ocupându-se, cu brio, și de municipiul Râmnicu Vâlcea.
După Revoluția din Decembrie 1989, am avut mai mulți primari aleși democratic și toți au avut o trăsătură comună: au promis câte în lună și în stele despre ce o să facă ei dacă îi vom vota! Au promis și în afară de imagine, altceva nu au făcut. Cu o singură excepție, Mircia Gutău. Omul a promis și el multe, dar, spre deosebire de predecesorii săi, el chiar le-a îndeplinit, nu 100%, dar nici prea departe. Și oricum mai are timp!
Omul a făcut multe, dar dacă îl lauzil auzi imediat replica: dar de ce laude, era în fișa postului său de primar?! De acord, dar ceilalți primari nu aveau și ei fișa postului?
Într-un oraș din ce în ce mai aglomerat, este greu să crești copii, să-i scoți la plimbare, fără să nu fi în permanent atent la trafic, din ce în ce mai agresiv. Ce-a făcut domnul Gutău? A umplut orașul cu microzone pentru copii, mici părculețe bine protejate, cu multe jocuri pentru cei mici, cu băncuțe și pomișori. Bucuria bunicilor pensionari, care își scot astfel, în siguranță, în fiecare zi, nepoții la aer curat, fără să se teamă de vreun pericol!
Și că tot vorbeam de numărul în creștere al mașinilor, nu putem să uităm că primarul a găsit destule soluții, pe care le a și aplicat. Multe parcări, speculând fiecare teren disponibil, unele parcări subterane, dar etajate, au redus blocajul străzilor, în care, altă dată, pe acostamente erau șiruri întregi de automobile parcate care, parcă sugrumau traficul. Și tot în categoria trafic, să nu uităm sensurile unice, să nu uităm sensurile giratorii sau căile de acces. Și aici putem da de exemplu soluția acelui sens unic care a dat liber acces șoferilor spre cartierul Ostroveni, descongestionând, astfel, aglomerata Cale a lui Traian! Sau ieșirea din Petrișor prin spatele clădirii SRI, sau celebrele bretele de pe podul de peste râul Olt, bretele ,,uitate” de predecesorii săi primari. Ba, chiar, realizarea celui de al doilea pod peste râul Olănești, decizie criticată mult fiind considerată inutilă, a dus la descongestionarea teribilei intersecții de la podul Vinerii Mari! Și mai putem adăuga și pasajele de sub calea ferată care și-au adus și ele contribuția la fluența traficului, cu toate minusurile lor.
Ne-a promis un oraș curat? Da, și chiar îl avem, un oraș curat , spălat în fiecare zi de vară de câteva ori, un oraș cu multe flori și un aer foarte ușor respirabil. Mai țineți minte anii trecuți, când toată vara și toamna ne plângeam de nesuferiții de țânțari? Ei bine, de ani de zile, adică de când Mircia Gutău se ocupă de destinele orașului, nu am mai auzit zumzet de țânțar, ca să nu mai vorbim de neplăcutele înțepături.
Este Mircia Gutău un om de cuvânt? Este și vă relatez un episod, pe care l-am trăit personal. De ani de zile, în Parcul Mircea cel Bătrân, ne adunăm vechii șahiști și ne întrecem în interminabile partide, susținuți de o grămadă de chibiți. Ne chinuiam, suntem cam douăzeci de șahiști, pe două mese de beton și un chioșc prăpădit, fără confort, mai ales când ploua sau când se însera prea devreme. A trecut într-o după masă, pe acolo, domnul Gutău, ne-a salutat, iar noi l-am asaltat cu micile noastre necazuri de șahiști. Ne-a ascultat și apoi ne-a promis că ne va ajuta. A plecat, iar noi credeam că tot așa vor pleca și speranțele noastre. Dar, nu au trecut două săptămâni și parcul s-a umplut de muncitori. Și astfel în Colțul Șahiștilor au fost instalate patru chioșcuri moderne, cu bănci și mese de șah, plus alte mese din beton. S-a montat și lumină, astfel de acum încolo putea să plouă sau să se întunece, nouă șahiștilor nu ne mai pasă! Deci Gutău s-a ținut de cuvânt și chiar foarte repede, deși nu era în campanile electorală.
Personal, eu îi sunt recunoscător primarului, pentru că a reușit să resolve trei locuri mizerabile și toxice, locuri care pătau imaginea orașului. Mă refer la fostele case insalubre ale fostei Grădinițe Donca Simo, astăzi o modernă parcare care a rezolvat accesul părinților la Școala cu Ceas, terasa gunoaielor de la Casa Științei și a Tineretului, astăzi o modernă parcare supraetajată și curtea liceului forestier, fost maidan cu lăstăriș, astăzi un mic parc reușit pentru bunici și nepoți!
Ar mai fi multe de spus, dar mi-e teamă să nu fiu prost înțeles. Am scris aceste puține rânduri, nu fiindcă îl iubesc pe Mircia Gutău, ci, pentru că sunt îndrăgostit de orașul în care trăiesc, oraș care s-a dezvoltat în bine, sub amprenta actualului edil. Și am scris aceste rânduri, deoarece știu cât de mult se luptă primarul cu consilierii din opoziție, care-i sapă fiecare proiect. Dar, știu, nu se lasă și ceea ce promite, face! Da, în concluzie pot spune că, într-adevăr Mircia Gutău este un om hotărât, un edil pus pe treabă și, dincolo de controverse, este un OM care se ține de CUVÂNT.
George HODOROGEA