Studiu: Mii de vieți au fost salvate în marile țări din Europa prin introducerea certificatului COVID. În România, introducerea acestuia la locul de muncă ne-ar lăsa fără angajați la stat

1112 0

Permisul sanitar utilizat în Franța (Pass Sanitaire) a permis evitarea a aproximativ 4.000 de morți asociate COVID-19 în Franţa şi a contribuit la creşterea economiei naționale în al doilea semestru din 2021, indică un studiu publicat de Consiliul de analiză economică, organism care cooperează cu guvernul francez, scrie spotmedia

Certificatul verde a „putut avea un impact asupra activităţii economice în mod direct permiţându-le persoanelor vaccinate să aibă, cu riscuri mai mici, mai multe interacţiuni sociale şi economice şi în mod indirect reducând necesitatea restricţiilor puse în aplicare de către autorităţi”.

Și în Germania şi Italia, utilizarea certificatelor sanitare similare a dus la evitarea a 1.100, respectiv 1.300 de morţi, conform studiului comparativ realizat cu concursul OCDE şi al Institutului Bruegel, transmite AFP.

Folosirea certificatelor a permis creşterea PIB în al doilea semestru din 2021 cu 6 miliarde euro în Franţa, 1,4 miliarde euro în Germania şi 2,1 miliarde euro în Italia.

Rata vaccinării în Franţa contra COVID-19, ce era de 78,2% la finalul lui 2021, ar fi fost de numai 65,2% în absenţa paşaportului sanitar.  Indicatorul ar fi fost mai mic și în Italia (80,1% faţă de 70,4%) sau Germania (73,5% faţă de 67,3%).

În România

În țara noastră, am putea avea mari probleme în a circula cu metroul, cu trenul, iar Poliția ar putea să nu mai răspundă la apeluri. Multe  instituții ale statului, ministere, structuri și companii subordonate acestora au rate mici de vaccinare în rândul angajaților, deși au avut prioritate la imunizare.

Potrivit datelor centralizate de Profit.ro,la Metrorex, de exemplu, doar 26,3% dintre salariați sunt vaccinați, iar la CFR Călători 47%.

Cel mai bine stă Aeroportul Internațional M.Kogălniceanu Constanța, unde rata de vaccinare este de 92,8%, la Compania Națională Aeroporturi București procentul este de 69,1%, iar la Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia 69%.

La Ministerul de Interne, din care fac parte Poliția, Jandarmeria, IGSU, doar 50% dintre angajați sunt vaccinați cu schema completă, iar la Ministerul Apărării 63,5%.

La cele 15 spitale din rețeaua Ministerului Transporturilor, situația este cel puțin interesantă. Sunt spitale care s-au apropiat de rata de vaccinare 90%, cum ar fi Spitalul General CF Ploiești, dar și spitale unde mai puțin de jumătate dintre angajați sunt vaccinați. La Spitalul General CF Brașov, de exemplu, rata de vaccinare este de numai 49,4%.

Suntem liniștiți, ANAF poate colecta taxele și impozitele, pentru că are o rată de vaccinare de peste 70% și capacități de telemuncă.

Despre creșterea PIB nici nu poate fi vorba, iar decidenții politici nu arată că și-ar dori adoptarea introducerii certificatului verde la locul de muncă (cel puțin în domeniile esențiale, adică tot acelea care au avut prioritate la vaccinare), iar conștientizarea poplației în privința vaccinării este de ceva vreme un vis frumos, dar irealizabil.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *