Râmnicu Vâlcea dorește să facă parte din Misiunea ”100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”

598 0
În calitate de viceprimar, Andrei Gheorghiu a confirmat intenția municipalității de a se alătura Misiunii orașelor inteligente și neutre din punct de vedere climatic.
Comisia Europeană dorește să ajute prin această inițiativă un număr de 100 de orașe din Uniunea Europeană să devină inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030. Ulterior, acestea se pot transforma în centre de inovare și experimentare care pot sprijini și alte orașe europene în tranziția de neutralitate climatică.

Râmnicu Vâlcea poate fi parte a unui proiect în cadrul căruia reprezentanții municipalității vor avea posibilitatea de a lucra împreună și de a învăța de la experți ai altor unități administrativ teritoriale, ai Comisiei Europene, ai diferitelor organisme financiare și de cercetare, cele mai bune metode și soluții ce pot fi puse în practică pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice și a utilizarea eficientă a resurselor naturale.

Bugetul total al misiunii este de aproximativ 360 milioane de euro, prin programul Orizont Europa, dar și din surse publice și private la nivelul Uniunii Europene, la nivel național, regional și local. Se are în vedere colaborarea cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, precum și cu alte instituții financiare, pentru mobilizarea și utilizarea tuturor fondurilor disponibile.
„Consider că prin acest demers reconfigurăm prioritățile investiționale la nivel local, punând în centrul atenției cetățenii. Locuitorii Râmnicului vor putea beneficia de un oraș mai puțin poluat, cu o administrație locală capabilă să ofere servicii publice ”inteligente” care să deservească toți cetățenii, în timp util și eficient. În eventualitatea în care va fi selectat să facă parte din misiune, municipiul Râmnicu Vâlcea va primi deopotrivă asistență tehnică precum și financiară pentru implementarea acestor soluții la nivel local. Ca reprezentant al administrației locale sunt hotărât să răspund acestei provocări, să transform intenția în fapte și acțiuni în care va fi implicată întreaga comunitate ”, a declarat Andrei Gheorghiu.
Râmnicu Vâlcea este deja semnatar al Formularului de Adeziune 2030 al Pactului Primarilor, prin care s-a angajat să reducă emisiile de CO2 și eventual a altor gaze cu efect de seră cu 40%, până în anul 2030.
Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *