Mărțișorul, 1 Martie 2022

679 0

1 Martie este ziua în care întâmpinăm cu toții anotimpul renașterii naturii, cu un gând bun, alături de un mărţişor şi de o floare, dăruite mamelor, fiicelor, bunicelor, iubitelor, colegelor.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

 

Mituri și legende despre Mărțișor

La data de 1 martie 2021 are loc venirea primăverii  calendaristice.Totodată, în această zi se oferă mărțișoare, încă din vremuri străvechi. Pe 1 martie se celebrează venirea celui mai așteptat anotimp, dar și revenirea la viață și renașterea naturii.

De-a-lungul timpului au apărut diferite mituri legate de Mărțișor, legende vechi sau mai noi și tradiții care se practică chiar și în 2022.

Mărțișorul, 1 Martie 2022

În vremurile noastre, Mărțișorul se poartă în primele nouă zile ale lunii martie, în zona de sud a țării, după care șnurul acestuia se agață într-un loc curat, de regulă pe crengile unui pom fructifer, ca să aducă belșug în gospodărie.

În unele regiuni din țară, Mărțișorul se poartă chiar și două săptămâni. În localitățile transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.

În județul Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților.

În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Legenda Babei Dochia

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i:  „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

 Legenda Soarelui

Una din legendele legate de Mărțișor este acea care spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă, pe care un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul său, astfel că lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze fata.

Tânărul a învins zmeul în luptă şi a eliberat fata, care s-a urcat înapoi pe Cer în chip de Soare. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, însă nimeni nu şi-a amintit de tânărul luptător care zăcea în palatul zmeului, după luptele grele ce le dusese. Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până când el a rămas fără suflare, iar în locurile în care zăpadă s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

Sărbătoarea mărțișorului  este întâlnită în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Urări de 1 Martie

În prag de primăvară, Mărţişorul să alunge spiritele rele şi să-ţi umple sufletul de bucurie şi speranţă.

Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănătate, un ghiocel de noroc, o rază de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Firul alb e sănătate, cel roşu, posperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

Fie ca acest mărţişor să îţi aducă, odată cu primele raze ale primăverii, multe realizări, îndeplinirea tuturor viselor, multă fericire şi numai bucurii.

O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii! Martie să-ţi aducă soare, zâmbete, copilărie şi dulci şoapte… de iubire!

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire! Un gând bun şi un zâmbet din tot sufletul, un mărţişor care să-ţi aducă în suflet primăvara.

Zâmbetul să-ţi fie mereu blând precum soarele primăverii. Inima să-ţi tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renaşterii naturii să-ţi aducă aminte că întotdeauna mai există o speranţă. O primăvară ca-n poveşti! (Sursa: WOW biz.ro)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *