Sfinții 40 de mucenici, 9 Martie

171 0

Sfinții 40 de Mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324). Aceștia erau soldati creștini care faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, transmite doxologia.ro

 

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Conform tradițiilor populare, ziua de 9 martie este cunoscută drept Ziua de măcinici și marchează începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

 

Este demn de menționat că diferite tradiții și obiceiuri legate de noroc sunt legate de această zi. De asemenea, în anumite zone din România, 9 martie este și o zi a morților, când se împart nu numai măcinici, ci și fasole sleită, nuci, poame, alune.

Un alt exemplu demn de menționat este o tradiție din satele bucovinene, când se făceau praznice și se împărțea câte un colăcel, lumină aprinsă și un pahar cu băutură.

Tradiția populară arată și că în această zi bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin. Tot astăzi, trebuie aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp. Trebuie menționat și că femeile din Muntenia stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă cu ajutorul unui pămătuf de busuioc. Tradiția populară arată că acest obicei garantează că gospodarii vor avea hrană până la recolta următoare. În cazul bărbaților, aceștia trebuie să mănânce seminţe, spun obiceiurile populare.

„Așadar, să vă depărtați de orice poftă și rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înșelătoare și neputincioasă, înflorește pentru puțin și îndată se vestejește ca iarba grădinii. Primind sfârșitul mai repede ca începutul. Mergeți mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruiește bogăție neîmpuținată celor ce aleargă la El și dă ca rasplată viața veșnică celor ce cred în El.

Timpul acesta este folositor celor ce voiesc să se mântuiască, oferind prilejul potrivit pentru pocăință, pentru practicarea adevăratei viețuiri celor ce nu amână nimic pentru viitor. Căci schimbarea vieții este neprevazută. Și chiar de ai cunoaște-o, vezi ceea ce este de folos și arată în modul acesta curăția credinței, pentru că prin aceasta să ștergi urma păcatelor făptuite mai înainte.

Căci în starea în care te voi gasi, zice Domnul, în aceea te voi și judeca. Sârguiți-vă, deci, să fiți fără greșeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpați de focul cel nestins și veșnic. Căci glasul cel dumnezeiesc strigă: Timpul

s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiți iubirea, căci numai ea singura respectă datoria iubirii frățești și se supune legii lui Dumnezeu. Căci prin fratele cel văzut se cinstește Dumnezeu Cel nevăzut.” (Sursa:Revista Capital)

 

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *