Despre economie, despre cum putem trece cu bine peste efectele pandemiei și războiului, cu Daniela Oteșanu, parlamentar PSD

256 0

Ca orice român de bună credință, parlamentarul social democrat Daniela Oteșanu, președinta Organizației de Femei a PSD Vâlcea, este empatică și solidară cu chestiunea refugiaților ucraineni și cu suferința poporului vecin. Totodată, aceasta conștientizează că dezastrul din țara vecină, provocat și întreținut într-un mod josnic de ruși,  are un impact puternic asupra economiilor statelor lumii, implicit a României și ca urmare, caută soluții pentru atenuarea acestora. 

“ În contextul în care economia României trece prin momente grele datorate liberalizării sălbatice a prețurilor la gaze, energie, combustibil, a creșterii substanțiale a prețurilor la alimente, PSD a venit cu soluții ferme de sprijin a companiilor românești. Prin OUG au fost aprobate 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro) de Ministerul de Finanțe pentru programe de dezvoltare. Pe lângă cele 10 miliarde de lei alocate programelor IMM Invest și IMM Agro, alte 10 miliarde vor ajunge rapid în economie prin alte programe de dezvoltare: IMM PROD pentru dezvoltarea industriei, RURAL INVEST pentru afacerile din mediul rural, GARAT CONSTRUCT destinat sectorului construcțiilor sau INNOVATION conceput pentru a încuraja proiectele inovatoare bazate pe tehnologii noi. Acestea sunt programe care vin în ajutorul firmelor mici și mijlocii din România, care vor salva locuri de muncă și vor crea și altele noi, vor contribui la dezvoltarea economică.

De menționat este și faptul că ministrul Economiei Florin Spătaru a reușit să îndeplinească unul dintre obiectivele PNRR privind industria microelectronica, cu o miză de o jumătate de miliard de euro finanțare și face eforturi pentru a aduce în România investiții semnificative în această industrie de vârf. 

Rămânem aproape de cei care doresc să acceseze fonduri prin programele menționate și vom furniza informații noi ori de câte ori va fi nevoie”.

 

Susținere pentru o decizie de urgentare a șantierelor de proporții

Politiciana susține direct, prin votul său în plen demersurile colegilor, în folosul populației. “Una dintre deciziile importante este cea inițiată de vicepremierul Sorin Grindeanu, referitoare la înființarea Registrului Utilajelor care va funcționa în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și care va ajuta autoritățile și companiile care lansează proiecte de interes public să poată verifica dacă cei ce intră în licitații pot aduce imediat în șantier utilajele prezentate în ofertă. Se va evita astfel, întârzierea sau blocarea proiectelor datorită posibilei lipse a utilajelor. Acest registru devine operațional de la 1 Martie 2023.

La fel de important este și proiectul „criteriului verde” pentru susținerea produselor și serviciilor românești, proiect inițiat de PSD și adoptat în Camera Deputaților în calitate de for decizional. Concret, în evaluarea ofertelor la licitații se va ține cont de cea mai scurtă distanță de la locul de producție la cel de consum adică, un traseu de transport mai scurt care înseamnă o poluare redusă și costuri mai mici”.

C.R. 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *