Antibullying cultural în diaspora şi rural

659 0

Despre ce este cel mai nou proiect al Asociaţiei Lume Bună

Căutare de informații, Întrebări timide, Voci puternice, Exprimare liberă, Povești trăite, Întâmplări auzite, Legături noi și Provocări creative. Sunt numai câteva „despre-uri” ale celui mai nou proiect marca Asociația Lume Bună – Antibullying cultural în diaspora și rural.

Luna martie marchează deja o tradiție de 5 ani în echipa noastră. Lansăm un nou proiect, cu mult entuziasm și energie proaspătă. Anul acesta va povestim mai multe despre proiectul Antibullying cultural în diaspora și rural, desfășurat în perioada martie-octombrie 2022. Scopul proiectului este de a promova incluziunea, diversitatea, toleranța şi combaterea fenomenului de bullying în rândul a peste 120 de copii din rural şi diaspora (Irlanda şi Spania).

CONTEXT: De ce şi de unde a pornit ideea proiectului?

„Aproape trei sferturi (72%) dintre elevi s-au confruntat cu agresiuni (bullying) îndreptate împotriva lor cel puțin o dată în ultimul an, însă doar 40% dintre respondenți au avut curajul să își recunoască postura de victimă” – arată primul studiu sociologic realizat la nivel național de Asociația Telefonul Copilului (decembrie 2019) – Față în față cu fenomenul bullying.

Acest context ne-a motivat să aducem în prim plan tematica descoperirii și combaterii bullying-ului. Abordarea acestei teme se va face prin lectură, prin dezbateri facilitate de oameni de cultură (dramaturg, reprezentanți ai editurilor partenere, actori, muzeografi și alți specialiști din cultură), prin ateliere cu un consilier specialist în tematica bullying-lui și prin ateliere de creativitate (exprimarea vizuală a copiilor).

DESFĂŞURARE: Cum, în ce fel şi cui ii este adresat proiectul?

Proiectul are două mari etape de desfășurare:

  1. Ateliere online – comunicare între rural și diaspora

În această etapă, vor fi organizate ateliere online pentru 45 de copiii (25 copii din rural și 20 copii din diaspora) și 8 profesori. Acestea vor include: club de lectură pe baza cărții Copii Răi, atelier de dezbatere în urma lecturării cărții (atelier facilitat de către Mihaela Mihailov, autoarea cărții), ateliere de artă dramatică (facilitate de către actrița Katia Pascariu, cea care a interpretat rolul principal în piesa de teatru Copii Răi), ateliere cu un consilier specialist în tematica bullying-lui și atelier de creativitate (exprimare vizuală a cărții citite).

La finalul atelierelor online copiii vor organiza 7 expoziții culturale pe tema combaterii bullying-ului.

  1. Ateliere offline – Caravana Magia Educației la Sat

Atelierele în format fizic au ca beneficiari 75 copii și 22 profesori, din Faraoanele județul Vrancea și Vaideeni județul Vâlcea. Caravana Magia Educației la Sat are ca scop desfășurarea de ateliere de creativitate și educație nonformală pentru copiii și profesorii din comunitățile vizate, dar și dotarea școlilor cu cărți pentru a organiza periodic ateliere tip club de lectură.

MULŢUMIRI: Cine sunt partenerii şi susţinătorii acestui proiect?

Proiectul este posibil datorită unui mix de prieteni și susținători ai Asociației Lume Bună, toţi ingrediente esențiale în acest proiect. Cu această ocazie: mulțumim AFCN pentru încrederea oferită în co-finanțarea proiectului Antibullying cultural în diaspora şi rural, mulțumim Kaufland România pentru parteneriatul nostru în acest proiect, mulțumim Asociația Corint Pro Educație pentru donațiile de carte care vor ajunge în cele două comunități (Faraoanele – județul Vrancea și Vaideeni – județul Vâlcea), mulțumim BMB București pentru găzduirea expoziției de ansamblu a întregului proiect, mulțumim Centrul de Teatru Educațional REPLIKA pentru implicarea directă în proiect prin atelierele facilitate de Mihaela Mihailov și de Katia Pascariu.

Cu ajutorul vostru, proiectul a pornit în lume și creează legături de prietenie și de frumos. Ne bucurăm să îl creștem împreună!

DESPRE NOI – Cine este şi ce face Asociaţia Lume Bună?

În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate de peste 10 ani. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte complexe, pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor din zonele rurale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun. Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul Antibullying cultural în diaspora şi rural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

CONTACT:

Dacă acest material este de interes pentru dv. și îl preluați, vă rugăm frumos să ne trimiteți link-ul la alexandra@asociatialumebuna.com

Puteţi găsi mai multe detalii aici https://www.asociatialumebuna.com/

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *