„ARHITECTURA din OLTENIA si CREATORII ei, de PATRIMONIU”

531 0

COMUNICAT DE PRESA

Programul, inceput in urma cu 20 ani, desfasurat pe un termen foarte lung, al filialei noastre: „ARHITECTURA din OLTENIA si CREATORII ei, de PATRIMONIU”, prin care dorim sa ne stimam si respectam inaintasii nostri dar si sa fim cei ce trebuie sa vorbeasca despre arhitectura din Oltenia si slujitorii ei, a demarat in urma cu 8 ani cand. la catedrala ” MADONA DUDU ” din Craiova, in sambata de dinaintea Floriilor, la ora 10.00, an de an, un sobor de 5 preoti, tainuesc un TEDEUM, cu citirea, de pe un POMELNIC, a numelor arhitectilor nascuti in Oltenia, sau care au lucrat pentru teritoriul Olteniei ( numele de botez, citit de preoti, este insotit de numele de familie, anul si locul nasterii, anul si locul decesului – o adevarata documentare a breaslei arhitectilor, oferita oricui doreste). Programul a continuat, incepand in urma cu 5 ani,, cu acordarea diplomei si medaliei ” OPERA OMNIA „; au fost onorati, pana acum, arhitectii: VOIA Georgeta, ATANASESCU Iancu – post mortem, apoi FALCAN Petre si VOIA Viorel.
In Oltenia sunt atat de multi arhitecti dintre care unii chiar mari personalitati de care nici macar nu se mai stia vreodata in ultimii aproximativ 75 ani, sau, chiar de care inca nu se stie.
Asta nu inseamna ca trebuiesc dati uitarii, mai ales de catre noi, urmasii lor intru aceasta profesie si, de ce nu, de catre toti locuitorii urbelor Olteniei, beneficiari ai talentului lor de a ne face viata mai placuta si mai sanatoasa!
Primul readus si stabilizat in memoria noastra, a foarte multor arhitecti din Romania, si nu numai, a fost arhitectul Iancu Atanasescu.
Acum, joi, 31.03.2022, la Muzeul de Arta din Craiova, ora 11.30 si vineri, 01.04.2022, ziua de nastere, la Casa de Cultura, ora 11.30, il comemoram-omagiem, pe arhitectul, nascut in Bailesti, Florea STANCULESCU, oltean get-beget, la 135 ani de la nastere.
Va facem invitatia de a participa, alaturi de noi, arhitectii, la aceasta lectie de istorie a arhitecturii din Oltenia care, prin acest program cultural al nostru, vine sa ridice stacheta culturala a orasului Bailesti, totodata si a intregii noastre Oltenii.

Va asteptam si multumim cu anticipatie

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *