Imagini de album – un oraș cucerit de flori

632 0

Iubim anotimpurile, cu tot ce aduc frumos și bun, cu impactul asupra naturii și psihicului uman. Poate unii preferă vara, pentru căldură, tolăneală la soare, pentru vacanțe și excursii. Poate alții vor să admire la nesfârșit culorile toamnei și să se bucure de roadele grădinilor, de fructe, de ploile cu iz de melancolie și romantism. Poate iubim iarna, pentru bucuria inegalabilă a Sărbătorilor. 

Dar, niciun anotimp nu pare a se compara cu primăvara, cu noianul ei de schimbări, cu fiecare fir de iarbă, fiecare floare și grădină ce se deschide Soarelui, cu sumedenia de flori și parfumuri, cu  gâzele ce zumzăie, în sfârșit, fericite că pot să culeagă polen, cu păsărelele care ciripesc vesel, umplând de optimism sufletele bieților muritori sufocați de griji, nevoi și chirciți de atâtea luni de frig. 

Parcurile, grădinile și străzile sunt mai verzi, mai înflorite și mai frumoase cu fiecare zi. Fiecare secundă aduce o nouă explozie de verdeață.
Tăvălugul comunist a pus la pământ multe case și clădiri istorice frumoase, clădiri purtând pecetea vremurilor apuse, mai puțin perfide. Din fericire, a fost oprit înainte ca blocurile hidoase, ceaușiste, meschine să crească peste tot. Au scăpat ca prin minune clădiri emblematice, precum Tribunalul, Judecătoria, Primăria, Poșta, unele aveau inițial altă destinație, unele au fost naționalizate, sunt încă în picioare casele boierești superbe de pe Tudor Vladimirescu, din zona Traian și alte câteva străzi unde lățimea carosabilului a permis păstrarea lor.
Din fericire, noii proprietari, fie că aparțin statului sau unor persoane fizice, au păstrat canoanele de arhitectură ale vremurilor demult apuse și au renovat admirabil clădirile, iar unii din ei au avut inspirația de a apela la peisagiști profesioniști, ori la grădinarii de serviciu ai urbei și au înnobilat și înfrumusețat zonele adiacente cu flori, arbori și arbuști cu valoare decorativă.
Imaginea înfățișează Casa Căsătoriilor, unde splendidele flori de Ranunculus, multicolore, bucură privirile și sufletele angajaților, pe ale trecătorilor și, mai ales, pe ale fericiților tineri care își spun “Da” în fața ofițerilor Stării Civile. 

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *