“Nu trebuie să mergi la capătul pământului pentru a trăi clipe minunate alături de alți oameni”

437 0

Neață în vacanță.

Parlamentarul social – democrat vâlcean Eugen Neață ne explică rețeta vacanțelor sale reușite. “Nu trebuie să mergi la capătul pământului pentru a trăi clipe minunate alături de alți oameni”. Familia, apropiații și locurile vizitate sunt ingredientele ce pot aduce bucurie oricui, după o perioadă îndelungată de muncă și activitate.

Dacă din lipsa banilor, ori a timpului, nu poți petrece o vacanță înafara granițelor, România este o țară deosebit de frumoasă, cu resurse inepuizabile ce trebuie exploatate corespunzător din punct de vedere turistic. Avem munți, lacuri, podișuri; dealuri înverzite, câmpii întinse; mare și deltă. Avem localități pitorești, cu oameni faini și locuri încărcate de istorie și spiritualitate. Ce poate fi mai frumos?

Cei mai mulți oameni din jumătatea de nord a Pământului merg în vacanță în luna august a fiecărui an. În vacanța cea adevărată, dedicată odihnei anuale și relaxării, petrecerii timpului cu familia și prietenii, departe de agitație și de îngrijorările cotidiene. Cineva îmi povestea zilele trecute că, în urmă cu treizeci de ani, una din marile și neplăcutele surprize pe care le-a avut a venit din partea unui partener de afaceri din Occident, care l-a anunțat că închide activitatea în luna august pentru că … toată lumea merge în vacanță!

În trei decenii am învățat cu toții nu numai să muncim la nivelul civilizației, ci și să ne odihnim la fel ca ea. Luna august este dedicată relaxării, atât de necesară pentru a spera la un nivel de performanță mai înalt în activitatea pe care o vom avea.

Am petrecut multe vacanțe de-a lungul vieții. Primele au fost vacanțele școlare, desigur. Cele mai multe, trăite la țară, alături de prieteni și de verișori, gata cu toții pentru o aventură în universul fascinant al satului românesc. Cu fiecare vârstă în parte, vacanțele s-au îndepărtat de locul copilăriei. Cu colegii de școală și cu prietenii, la munte, la mare și în tabere de pregătire sportivă. Cu colegii de serviciu și din nou cu alți prieteni și rude din propria-mi familie, în locuri pitorești din regiunile istorice ale României.

De la un timp Teodora, fiica mea, își organizează vacanțele ei, iar eu și Mirela continuăm să mergem în vacanțele noastre, împreună cu cei mai apropiați prieteni. Călătorim pentru a vedea și pentru a cunoaște. Și, la fel ca în copilărie, când n-am ajuns niciodată să aflu ce se găsește dincolo de pădure, nici acum nu reușim decât să vedem ici-colo câte ceva din țările din imediata noastră apropiere.

Călătoriile sunt cea mai bună formulă de relaxare din câte cunosc. Nu are importanță unde călătorești. Important este să o faci cu mare bucurie, dornic să vezi lucruri noi, să cunoști oameni diferiți de cei de acasă, să schimbi cu ei păreri despre lume și despre viață. Înainte de a pleca în călătoria pe care mi-am propus-o pentru această vară, voi merge la un mare eveniment de familie în Moldova, la Bârlad. Și acolo este o altă lume decât în nordul Olteniei, unde trăim noi. Și acolo poți avea surprize foarte plăcute despre cum trăiesc și gândesc oamenii, altfel decât la noi, la Râmnicu Vâlcea.

Nu trebuie să mergi la capătul pământului pentru a trăi clipe minunate alături de alți oameni. Eu așa gândesc și cu gândul acesta petrec vacanțe minunate în fiecare an. Însoțit întotdeauna de cei mai buni prieteni, cum am spus. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră, din  toată inima!

K.R.  

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *