Govora, un oraș liniștit, dar cu o viață culturală de excepție

945 0

Govora, liniștita stațiune cu aerul cel mai curat din județ, nu este asaltată de turiști precum Călimăneștiul, vânat pentru ștrandurile termale și vecinătatea cu munții și cu Valea Oltului, însă are renumele de zonă liniștită și de relaxare. Chiar dacă nu mai are strălucirea de altă data, îngrijitul și cochetul oraș dintre dealuri este căutat pentru odihnă și tratament, ca și pentru plimbări.

Totuși, viața urbei a fost deosebit de frumos animată recent, prin mai multe evenimente deosebite, din care amintim două, despre care povestește edilul șef, Mihai Mateescu. ”Ediția a 52-a a evenimentului ”Florile Govorei”, a  fost un eveniment reușit pentru care mulțumesc, în primul rând sponsorilor și deopotrivă tuturor factorilor implicați în organizare: colegilor din primărie, angajaților din poliție, jandarmerie, ISU, Asociației de Reconstituiri Istorice ”Ferdinand I”, Asociației ”Cataleya-Yris”, Cicloturism Vâlcea – CTV, Clubului Sportiv ”Aditen”, domnului Mihai Ciobanu (pentru organizarea meciurilor de mini-fotbal). Ca de fiecare dată, la sărbătoarea noastră locală, am încercat și reușit să oferim participanților elemente de noutate. Anul acesta, în parteneriat cu Asociația de Reconstituiri Istorice ”Ferdinand I”, în cadrul unei procesiuni impresionante, am reconstituit un drum al Regelui Ferdinand și am adus un pios omagiu eroilor din cele două războaie mondiale. Asociația ”Cataleya-Yris” și Cicloturism Vâlcea – CTV s-au implicat în organizarea ediției a II-a a MTB Băile Govora 2022 ”Pedalăm pentru ei”, un eveniment caritabil pentru un caz social care va sprijini serviciile medicale de care are nevoie o fetiță nevăzătoare.”

“Zilele Arhitecturii Balneare la Govora”, eveniment desfășurat între 1 și 4 septembrie, a fost, de asemenea, unul de mare succes, fiind dedicat revitalizării patrimoniului local, prin artă și implicare civică.

Programul a fost de excepție. Amintim: “Jazz la foișorul interbelic”; dezbaterea “Bune practici: Cum valorificăm peisajul cultural balnear?”; expoziția “Zona Balneară: proiecte de restaurare ale studenților arhitecți de la UAUIM”; expoziția: “Arhitectura balneară din Govora; un tur ghidat”: “Istoria Băilor Govora”, cu punct plecare statuia Dr. Zorileanu, Parcul Balnear; proiecție de film – “Mami” (r. Céline Sciamma, 2021) și “Jocuri de putere” (r. Rodrigo Sorogoyen, 2018), la Cazinou; expoziție în Zona Balneară: DocDialoguri: Ateliere de film documentar pentru adolescent; proiecție de film: “România Sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache, 2021); Recital de jazz: “Zaraza … și încă zece povești interbelice”: Ana Maria Galea & Daniel Csikos; Video mapping & party cu Atmann.

Ambele evenimente s-au bucurat de un succes deosebit.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *