Președintele FRAS organizează de 12 ani pe Dealul Mățău o sărbătoare veche de mii de ani! În seara premergătoare Sfântului Dumitru se va aprinde cel mai mare foc din zona Muscelului.
Lui Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv, îi place să respecte tradițiile din zona în care s-a născut, Câmpulung Muscel!
De 12 ani, Norris organizează cea mai importantă sărbătoare care are loc în fiecare an, pe 25 octombrie, înainte de Sfântul Dumitru!
“După 2 ani de pauză, un nou Foc al lui Sumedru se va reaprinde marți seară, la ora 20.00, pe cel mai înalt deal din țară. E ciudat să spunem un nou Foc al lui Sumedru pentru că el are o tradiție de mii de ani. Este o tradiție care trebuie să își urmeze cursul. Autoritățile locale din Mățău mă susțin ca de fiecare dată” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Cea mai mare sărbătoare din zonă
Focul lui Sumedru se va reaprinde marți seară, în mai multe zone din Câmpulung Muscel. Cel mai mare va fi pe Dealul Mățău, care străjuiește orașul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălțime a unui deal din țară, 1017 metri.
„În jurul focului vor bate pasul tradițional al celui mai cunoscut dans popular românesc, călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene. Pe lângă ingredientele obișnuite la această sărbătoare- covrigii, merele ce vor fi împărțite în primul rând copiilor – nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici, pastramă, țuica fiartă, mustul și vinul de la Cricova. Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Mățău și momentele care urmează se vor bucura de prezența cailor de la Herghelia 7Cai” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
În fiecare seară de 25 octombrie, mii de oameni participă la această sărbătoare, făcând ca evenimentul să fie cel mai spectaculos din regiune. Anul acesta printre invitații speciali se numără și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini.
Ce este această sărbătoare?
Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creștină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificația aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-al lungul mileniilor.
Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obișnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopții în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice – vara, între 23 aprilie și 26 octombrie și iarna, între 27 octombrie și 23 aprilie, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar.
În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e incinerat în timpul unui ospăț. În jurul Focului, întreținut de lemne și paie uscate, se mănâncă, se bea, se petrece și, din când în când, se repetă strigătura consacrată momentului: “Hai la Focul lui Sumedru!” .