Un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. Sondaj World Vision România: Opt din zece copii ucraineni au simțit frică față de străini

662 0

Fundația a sprijinit peste 170 de mii de ucraineni

Opt din zece copii ucraineni au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacționau cu persoane străine. Dintre aceștia, unu din zece s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România. Într-un an de la izbucnirea războiului, peste trei milioane de ucraineni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care peste 100 de mii au solicitat o formă de protecție pentru a putea rămâne în România. World Vision România a sprijinit peste 170 de mii de ucraineni, dintre care 44% copii. Fundația a desfășurat miercuri, 22 februarie, de la ora 09.30, la Romexpo evenimentul pentru lansarea sondajului “Cum a integrat România copiii refugiaţi?“ și cronologia video a unui an de conflict în Ucraina.

La eveniment au participat: Ligia Deca (ministrul Educaţiei), Raed Arafat (șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă), Horia Tomescu (viceprimar, Primăria Muncipiului Bucureşti), Cosmina Simiean (director, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti), Pablo Zapata, (reprezentantul UNHCR în România), Mihaela Nabăr (director executiv World Vision România) și Cristina (mamă refugiată, beneficiară a centrului de refugiaţi Romexpo).

În cadrul evenimentului, World Vision România a lansat şi cronologia video a unui an de conflict, care poate fi descărcată de aici:

https://drive.google.com/file/d/1nxygqI1ovc9vooBtlhKeKpJykyUASOkw/view?usp=drivesdk

Credits pentru muzică: Leyah

Impactul psihologic al războiului asupra copiilor

Aproape opt din zece copii ucraineni (77%) au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacționau cu străini. Dintre aceștia, unu din zece s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de World Vision România. Chestionarul a fost aplicat în perioada 27 ianuarie – 10 februarie în rândul beneficiarilor ucraineni ai fundație, cât și ai altor ucraineni care au găsit sprijin la Romexpo.

Conform sondajului, șapte din zece copii întâmpină probleme de insomnie, conform aceluiași sondaj la care au răspuns părinți ucraineni, în special mame.

Peste 80% dintre părinți spun despre copiii lor că se enervează mai ușor în urma traumelor provocate de război. Dintre aceștia, unu din cinci copii are momente de iritare des sau foarte des.

Patru din zece copii tind să se izoleze mai mult decât înainte de izbucnirea conflictului militar, dintre care aproape unu din zece (9.4%) se izolează des sau foarte des.

Acestea sunt doar câteva dintre consecințele psihologice manifestate de copii în urma tragediei care i-a fortaț să-și părăsească casele și toată viața pe care o cunoșteau până la data de 24 februarie 2022 – când au fost lansate primele rachete către țara lor. Din cauza acestor urme adânci, șapte din zece părinți ucraineni consideră că fiii și fiicele lor au nevoie de consiliere psihologică.

Educația copiilor ucraineni din România

Doar 36% dintre părinții ucraineni spun despre copiii lor că au continuat procesul educațional în școlile din România. Restul copiilor fac școală fie online cu profesori ucraineni, fie învață acasă alături de părinți. 4.1% dintre copii nu fac deloc școală, conform mărturiilor părinților.

Dintre cei care fac școală, 99.6%  învață în continuare după curriculumul ucrainean. Pe de altă parte, 40% dintre părinți afirmă despre copiii lor că nu fac toate lecțiile din curriculum. De asemenea, peste 80% sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului.

Sondajul a fost realizat în rândul părinților ucraineni care au tranzitat ori s-au stabilit pe teritoriul României. Dintre respondenți, 42% se află de peste jumătate de an în țara noastră, iar 25% au între trei și șase luni de când se află în România. 52% dintre părinții respondenți au doi copii, 38% au un copil, iar restul au trei sau mai mulți copii.

“În septembrie am ajuns în România. Nu știam încotro să o apuc cu băiețelul meu. Eram amândoi speriați. După o lună, am găsit un anunț despre un Happy Bubble pentru copii și părinți al organizației World Vision. În fiecare seară, înainte să mergem la somn, copilul mă întreabă: ce facem mâine? Iar eu îi zic: Mergem la Happy Bubble. Copilul meu spune: «Da? Atunci să mergem.» După ce am plecat din Ucraina, a început să aibă coșmaruri. Punea la telefon doar sunetul de sirenă al ambulanțelor pe care apoi îl mima. Acum nu mai face asta și doarme mai liniștit. Noi venim aici de la opt dimineață, când se deschide centrul. Atunci încep orele de ucraineană. Apoi au masă, ateliere creative sau de limba română”, a afirmat Viktoriia Smirnova, mama ucraineană a unui băiețel de opt ani care merge la un Happy Bubble din București.

“Fetiței mele îi place foarte mult la centru. Și-a făcut prieteni în grădiniță, îi place de educatori și activitățile. Și băiatul meu merge la centru, dar la început nu i-a plăcut foarte mult pentru că era cel mai mare dintre copiii de acolo. Apoi, au venit copii de vârstă cu el și a început să meargă cu bucurie la centru. Și-a făcut prieteni, vorbesc între ei și după ce se termină activitățile. Eu sunt foarte mulțumită că băiatul are cu cine comunica. Înainte, când am stat în Iași, nu avea cu cine să vorbească. Stătea acasă în fiecare zi. A fost o perioadă foarte complicată, atât pentru el, cât și pentru mine ca mamă”, a mărturisit Natalia Popova, mama a doi copii care merg la același Happy Bubble.

 

“Eu vin la centru de cinci luni. Am avut foarte multe emoții în prima zi. Îmi era teamă că nu mă voi împrieteni cu nimeni. Apoi, am întâlnit-o pe Marina, care acum e prietena mea cea mai bună din Happy Bubble. M-a și învățat să folosesc tableta. Când nu sunt la centru mă plictisesc, dar când sunt în centru, sunt veselă”, ne-a spus și Veronica, 11 ani.

“Ultimul an a fost una dintre cele mai importante lecții pe care le-am primit ca organizație despre ce înseamnă demnitatea umană și despre cum speranța se poate regăsi în cele mai mici detalii. Dincolo de nevoile imediate ca hrana sau un acoperiș deasupra capului, ne-am dat seama că acești copii și familiile lor au nevoie să recupereze o fărămă din cum arăta o zi obișnuită din viața lor înainte de război. Copiii au nevoie să se joace, să-și facă prieteni și să continue să învețe. Mamele au nevoie să fie și ele active, să muncească, să socializeze cu femei care trec prin aceeași durere și să învețe limba română pentru a interacționa cu cine au nevoie: de la autoritățile statului la doamna de la care vor să cumpere o pâine. Noi vom sprijini toate inițiativele de integrare pe termen mediu și lung pentru toți acești peste 100 de mii de oameni pentru care România a devenit a doua casă”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

Cronologia intervenției World Vision pentru victimele războiului din Ucraina

 În prima lună:

  • Am sprijinit 27 de centre de refugiaţi cu alimente, produse de igienă și pentru bebeluşi, lenjerii de pat şi alte produse de necesitate.
  • Am amplasat trei spații călduroase și prietenoase pentru mame și copii în Huși, Iași și la Vama Siret.
  • Am acoperit nevoile imediate pentru copiii din Isaccea, Albița, Siret și Sighetu Marmației. Pe lângă hrană, ceai cald și produse de igienă, am dotat corturile cu aeroterme și televizoare.
  • Am trimis 6 transporturi către spitale din Ucraina.

În perioada martie-aprilie:

  • 000 de persoane au primit produse de igienă și alimente. Peste 10.000 au fost asistați pentru a-și găsi cazare.
  • Am acordat sprijin psihologic pentru mamele și copiii refugiați.
  • Am început sprijinirea celui mai mare centru de refugiați din țară, Romexpo.
  • Am susținut financiar centrul EGROS din Iași căruia i-au trecut pragul 10.000 de refugiați.

  În perioada mai-iulie:

  • 000 de persoane au fost sprijinite cu alimente și produse de igienă. Peste 60 tone de hrană și 13.000 de kituri de igienă au fost distribuite.
  • S-au inaugurat 5 centre Happy Bubble pentru copii în Iași și București
  • Începem programe dedicate copiilor prin activități educaționale, protecție și sprijin psihologic
  • Se deschide primul centru PCC (Portable Connectivity Center) în București, unde refugiații au acces la Internet și calculatoare.
  • Am început programul de cash distribution, prin care am acordat sprijin financiar refugiaților pentru a-și acoperi nevoi de bază precum medicamente și alimente.

 În perioada august-septembrie:

  • Numărul persoanelor sprijinite cu produse alimentare depășește 63.000. Peste 158 de tone de alimente și 46.450 de kituri de igienă distribuite
  • Am ajutat peste 15.000 de persoane să-și găsească o locuință.
  • Am început sprijinirea magazinului social din Iasi și am deschis un alt magazin social în Suceava.

În perioada octombrie-decembrie:

  • Se inaugurează 8 Happy Bubble în Vâlcea (2), București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Suceava.
  • Am deschis magazinul social din Constanța.
  • Numărul de refugiați care ajung zilnic la Romexpo depășește 2000.
  • Am deschis IT Hub în Suceava și în Codlea (Brașov).

Sprijinul oferit de World Vision România într-un an:

  • Am ajuns cu sprijin umanitar în România la 171.313 de refugiați – 76.093 copii si 95.220 adulți.
  • Am deschis 13 Happy Bubble-uri: 5 București, 2 Iași, 1 Râmnicu Vâlcea, 1 Călimănești, 1 Cluj, 1 Constanța, 1 Brașov, 1 Suceava.
  • Operăm 3 IT Hub-uri – 1 Suceava, 1 București și 1 în Codlea (Brașov).
  • Au fost inaugurate 23 de hub-uri, în prezent fiind active 19 dintre ele.
  • Am sprijinit 5 magazine sociale – București, Iași, Constanța, Brașov, Suceava.
  • Activăm în 8 școli, unde oferim sprijin pentru educația copiilor ucraineni – 2 în Vâlcea, 5 în Constanța, 1 liceu în București.
  • Am oferit șansa integrării pe piața muncii în România – 60% din personalul care implementează aceste activități sunt persoane care au fugit din calea războiului.

Rezultatele impactului World Vision la nivel internațional:

  • 946 de beneficiari au primit produse alimentare – 453 de tone de alimente.
  • 407 de beneficiari au fost incluși în programul de acordare cash și vouchere – 1,689,537 dolari.
  • 60,700 de persoane au primit produse de igienă – 142,368 kituri de igienă distribuite.
  • 9,000 de copii au beneficiat de programele de protecție.
  • 8,378 de persoane au primit sprijin psihologic.
  • 5,380 copii au participat la activități educaționale.
  • Peste 1000 de laptopuri au fost distribuite pentru educația copiilor ucraineni.

Persoanele care vor să sprijine în continuare World Vision România pentru a ajuta refugiaţii ucraineni o pot face printr-un SMS la 8845 cu textul PACE (cost 2 euro/ lună) sau online, aici: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/ajutor-pentru-ucraina/

Articole asemănătoare

Ziua mondială a inimii

Postat de - 29 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterÎn fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *