Noutati din lumea artelor plastice (13-19 martie)

281 0

Comunicat de Presă

Pentru săptămâna 13 – 19 martie, Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune evenimente ale artelor plastice:

Luni 13 martie, la ora 17, va avea loc la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați (Str.Domnească, nr.22), vernisajul expoziției “Empatie” despre care artista Marinela Simiraș a declarat: „este o expoziție de suflet, o alchimie de stări, emoții și trăiri intense reprezentate printr-un amplu caleidoscop cromatic. Expoziția cuprinde 25 de lucrări reprezentative din perioada 2019- 2023”. Lucrările vor putea fi admirate pe simeze până pe 27 martie. Curator este Ioan Tudor, iar evenimentul va fi prezentat de președintele Filialei Galați a UAP – Gheorghe Andreescu.

Între 13 și 24 martie la Galeria de Artă Helios din Timișoara (P-ța Victoriei, nr.6), are loc Expoziția “Prezențe Artistice Semnificative din Atelierele UAP Filiala Timișoara”. Vor expune 53 de artiști, reprezentanți ai diverselor tehnici din universul artelor frumoase. Vernisajul va avea loc pe 15 martie, la ora 18, iar curatori sunt: Daniela Constantin și Adriana Lucaciu.

Marți 14 martie, Galeria Romană din București (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1) vă propune la ora 19.00, vernisajul expoziției “Grădinile Ariadnei”. În anul 1996, Aurel VLAD și Dinu SĂVESCU îi invitau pe Adriana BLENDEA, Ruxandra GRIGORESCU, Violeta DOBRA și Mircea ROMAN să expună împreună. Acum, la Galeria Romană, acești prieteni s-au regăsit, pentru a expune împreună. În deschiderea expoziției va vorbi doamna Doina MÂNDRU, critic de artă. Expoziția este deschisă până pe 14 aprilie 2023.

Miercuri 15 martie, filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Complexul Muzeal Moldova Iași și Clubul Rotary Iași organizează, ora 19.00, la Palatul Culturii, licitația de artă “Sub același cer”, pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia și Siria. Douăzeci și șapte de prestigioși pictori și sculptori ieșeni s-au reunit într-un gest de solidaritate prin donațiile lor pentru a veni în ajutorul celor care au cu adevărat nevoie de sprijin. Fondurile strânse în urma licitației vor fi gestionate de Clubul Rotary Iași împreună cu organizațiile similare din Turcia. Lucrările licitate vor putea fi achiziționate și online de pe website-ul www.uapriasi.ro începând cu data de 16 martie.

Tot pe 15 martie, dar la Galeriile de Artă „Lascăr Viorel” din Piatra Neamț (Piața Ștefan cel Mare), are loc cu începere de la ora 16, vernisajul expoziției pictorului acuarelist Eugen Măcinic.

 

Un alt eveniment plastic se desfășoară pe 15 martie, la Timișoare. Galeria Brăteanu (str. Lucian Blaga, nr.8) va găzdui de la ora 18, vernisajul expoziției “Puls”. Artistul Tar Béla va expune până pe 29 martie, o serie de lucrări în tehnică mixtă. Expoziția este curatoriată de Gabriela Robeci.

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, împreună cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, organizează o serie de evenimente ocazionate de împlinirea a 66 de ani de la trecerea în eternitate a geniului de la Hobița. Manifestările vor începe miercuri 15 martie, la Galeria IRCCU din Veneția are loc vernisajul expoziției „Itinerarii vizuale”, curatoriată de artiștii vizuali Mihai Țopescu și Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu Jiu a UAPR. Joi16 martie, la Muzeului Județean Gorj (str.Geneva, nr.8) va fi vernisată expoziția „Tărâmuri ascunse” a artistului plastic Florin Mocanu. Curatorul expoziției este Marius Barb, iar analiza critică va fi susținută de istoricul și criticul de artă Luiza Barcan. În aceeași după-amiază, la Galeriile Municipale de Artă (str. Traian nr.7) va fi deschisă expoziția „De la materie la spirit” a sculptorului Aurel Contraș. Curatorul expoziției este Florin Gheorghiu și critica aparține aceleiași Luiza Barcan. Seara se va încheia la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” (str.Victoriei nr.2) cu expoziția de pictură „Fie să renască!” a artiștilor plastici Valeriu Sepi și Nicu Covaci, ambii absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara și membri ai legendarei trupe de rock Phoenix. Curator – Zuzu Caratănase.

Joi 16 martie 2023, la ora 17, la Galeria Simeza din București (Bd.Gheorghe Magheru, nr. 20), va avea loc vernisajul expoziției „Atemporal”. Este un eveniment dedicat memoriei lui Dan R. Dumitru, în cadrul căruia expun: Elena Drăgulelei Dumitru și Nicolae Constantinescu. Cuvântul de deschidere îi aparține doamnei Anca Boeriu.

Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala de Arte Decorative București vă invită joi 16 martie, la Galeria de Artӑ Orizont (Bd. Nicolae Bălcescu, 23A). La ora 18:30, are loc vernisajul expoziției itinerante de artӑ textilӑ „FORMELE GÂNDULUI”, semnatӑ de artista Nicoleta Bicӑ Bucșaru. Cu acest prilej, Nicoleta Bicӑ Bucșaru aduce ȋn atenţia publicului obiecte artistice realizate cu mӑiestrie ȋn tehnica ȋmpâslirii fibrelor de lânӑ. Publicul va putea admira lucrӑrile expuse până pe 14 aprilie 2023.

Vineri 17 martie este ziua vernisajului expoziției “Eterogen”. Evenimentul va avea loc la ora 14, la Muzeul de Artă din Tulcea (str.Grigore Antipa, nr.2). Pe simeze se vor afla lucrări semnate de: Bogdan Mosorescu, Daniel Mihai Nistor, Ciprian Petre,  Cristian Radu, Dennis Teodorescu și Traian Țamuris.

Sâmbătă 18 martie, la ora 18, la Galeria Basil din București (str. Pache Protopopescu, nr 20) va avea loc vernisajul expoziției “Genuri și moduri” a lui Mihail Gyorgy, unul dintre cei mai importanți graficieni români, un artist care în anii 60 a expus pictură neagră alături de Paul Neagu, iar acum la venerabila vârstă de 92 de ani, ne propune un nou eveniment creativ.

De asemenea, sâmbătă 18 martie 2023, se deschide la ora 13 o expoziție și la Muzeul de Artă din Ploiești (Bulevardul Independenței, nr. 1). Sub genericul „ANOTIMPURILE  MATERIEI”, până la sfârșitul lunii martie, expune pictorul Mihai Șerbănescu.

Duminică 19 martie, Galeria de Artă Metopa din Pitești (P-ta Vasile Milea, nr. 4) vă invită la Expoziţia “Din dragoste” în cadrul căreia expun pictorițele Mihaela-Mirabela Bedereagă şi Luminiţa Taburţa. Vernisajul va începe la ora 14. Curator este Denisa Popescu Martin.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *