Manipularea și dezinformarea – inamicii democrației

962 0
‼️A deține informația era, până nu demult, similar cu a deține puterea. În secolul în care trăim, cum tehnica este într-o continuă dinamică, abilitatea esențială este aceea de a învăța să te aperi împotriva dezinformării.
Suntem înconjurați de mesaje, fără să ne dăm seama și tot ce receptăm ne formează percepția asupra lumii și ne influențează acțiunile și felul în care trăim. Din păcate, manipularea și dezinfomarea au devenit principalii adversari ai democrației.
✔️Alături de parlamentarii mai multor țări din Uniunea Europeană am fost invitată la Bruxelles, pentru a discuta despre îmbunătățirea legislației privind libertatea de exprimare, dar și despre protecția cetățenilor împotriva campaniilor de manipulare și stoparea metodelor de dezinformare.
Cel mai important și în același timp emoționant moment al acestei întruniri a fost intervenția live a jurnalistului rus Dimitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, care a descris situația din Rusia și efectele nocive ale propagandei de stat:
“Cu toate că în Rusia are loc vizita președintelui chinez, la Moscova au loc proteste de amploare, mii de tineri protestează în stradă. 21.000 de ruși sunt puși sub acuzare. 70.000 de apeluri sunt blocate, peste 300 de tineri omorâți. Organele de poliție nu fac față restabilirii ordinii puiblice. Sute de ziariști sunt arestați pentru că au încercat să spună adevărul. Statul ucide societatea prin propagandă, zilnic comunicându-se informații distorsionate despre scopul și derularea războiului din Ucraina, iar posibilitatea loviturii nucleare este prezentată ca o binecuvântare divină, cu ajutorul preoților.
Din păcate, războiul a devenit principala investiție, populația fiind văduvită de tratamente și medicamente pentru afecțiuni grave. Banii în Rusia nu mai cunosc altă destinație decât războiul. De 23 de ani, de când e la conducere, Putin și clica lui nu au avut decât o singură valoare, banul.”
Am pomenit această relatare a lui Muratov, de altfel cutremurătoare, găsind-o relevantă pentru momentele pe care le trăim.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *