114 misiuni executate de pompierii militari vâlceni în ultimele 72 ore

372 0

BULETIN INFORMATIV

În perioada 24-26 martie 2023, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au executat 114 misiuni, dintre care 32 pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 16 incendii, 7 alte situații de urgență și 59 de misiuni de patrulare și informare preventivă.

Salvatorii din cadrul I.S.U. „General Magheru” au intervenit în cazul a 6 accidente rutiere și au acordat asistență medicală unui număr de 11 persoane aflate în dificultate.

În cursul zilei de 25 martie, prin apel la numărul unic de urgență 112, echipajele I.S.U. „General Magheru”  au fost solicitate să intervină la un accident rutier petrecut în localitatea Seaca, pe DN 7: un microbuz care transporta 23 de persoane a părăsit partea carosabilă, ajungând într-un șanț. La fața locului au fost alocate o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și două ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vâlcea. Pasagerii s-au autoevacuat, neexistând victime încarcerate. Doi dintre ei, care au suferit atac de panică, au primit îngrijiri de la echipajele medicale ajunse la locul evenimentului rutier. Din fericire, niciun pasager nu a necesitat transportul la spital.

Salvatorii vâlceni au fost solicitați să intervină în alte 7 situații precum deblocări de ușă, transport persoane supraponderale ori asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere.

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 16 incendii (15 incendii de vegetație uscată!!!), în urma cărora nu s-au înregistrat victime. Au fost afectate peste 178 de hectare de teren.

Totodată, personalul inspectoratului a executat 59 de misiuni de patrulare și informare preventivă în contextul numărului foarte mare de incendii de vegetație.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ….

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul I.S.U. Vâlcea, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu. Mai mult, personalul inspectoratului desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, postări periodice pe rețeaua socială Facebook a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, continuarea campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate.

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *