16 misiuni executate de pompierii militari vâlceni în ultimele 24 de ore

336 0

BULETIN INFORMATIV

În intervalul 30 martie ora 08:00 – 31 martie ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au executat 16 misiuni, dintre care 9 pentru acordarea primului ajutor  și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 4 incendii și 3 acțiuni pentru protecția comunității.

Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 9 situaţii de urgenţă, dintre care 4 traumatisme și 5 diverse afecțiuni medicale, acordând asistență medicală unui număr de 9 persoane aflate în dificultate.

Totodată, pompierii militari au executat două misiuni de recunoaștere la obiective din localitățile Brezoi și Băile Govora.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, începând cu ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al județului Vâlcea a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea unor situații de urgenţă determinate de producerea unei explozii la o cisternă încărcată cu propilenă, în gara din municipiul Drăgășani.

Exercițiul a avut ca scop antrenarea structurilor de conducere şi răspuns cu responsabilităţi în managementul şi gestionarea consecinţelor manifestării acestui tip de risc.

Obiectivele principale urmărite au fost:

– perfecționarea deprinderilor pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare, cu instituții care pot îndeplini funcții de sprijin pe timpul gestionării situațiilor de urgență;

– verificarea capacității de cooperare pe timpul misiunilor de intervenție, cu alte forțe;

– antrenarea autorităților responsabile, definite prin H.G. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, pentru tipul de risc simulat;

– verificarea gradului de pregătire și cunoaștere a obiectivului a personalului unității, pentru executarea acțiunilor de intervenție în teren;

– antrenarea întregului personal participant, pentru punerea în aplicare a planurilor şi procedurilor de intervenție conform încadrării şi misiunilor primite;

– antrenarea personalului cu responsabilități din punctele de lucru, privind modul de organizare a acțiunilor de primă intervenție și răspuns în situația producerii unei situații de urgență.

Structurile participante la exercițiu au fost:

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,General Magheru” al județului Vâlcea, cu 11 mijloace tehnice și 45 de pompieri;

– Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea, cu 1 mijloc tehnic și 3 polițiști;

– Poliția Locală Drăgășani, 1 mijloc tehnic și 4 lucrători;

– Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, cu 1 mijloc tehnic și 6 jandarmi;

– Comitetul Local pentru Situații de Urgență, Primăria Municipiului Drăgășani, cu 1 mijloc tehnic și 3 lucrători;

– Serviciul de Ambulanță Județean Vâlcea, cu 2 ambulanțe și 6 cadre medicale;

– Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova, cu 1 mijloc tehnic și 2 lucrători;

– Serviciul Român de Informații, cu 3 mijloace tehnice și 9 lucrători.

Pe această cale ținem să mulțumim tuturor celor implicați în organizarea, desfășurarea și conducerea exercițiului.

Totodată, înștiințăm cetățenii că aceste exerciții vor avea loc periodic, pentru pregătirea și antrenarea forțelor implicate în gestionarea difertelor tipuri de situații de urgență.

Împreună mai pregătiți !!!

 

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 4 incendii (3 incendii de vegetație uscată), în urma cărora nu s-au înregistrat victime. Au fost afectate peste 8 hectare de teren.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ….

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul I.S.U. Vâlcea, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu. Mai mult, personalul inspectoratului desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, postări periodice pe rețeaua socială Facebook a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, continuarea campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate.

 

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *