Vernisajul expoziției „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu – Portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București”

445 0

Exercițiu-decupaj: vindecarea de cicatricile trecutului

 Muzeul Municipiului București lansează către public invitația de a participa la vernisajul expoziției „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. Portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București”, eveniment care va avea loc pe data de 7 aprilie 2023, la ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr 2).

Invitați speciali: prof. univ. dr. habil Adrian Cioroianu, Manager al Bibliotecii Naționale a României, și dr. Cristian Vasile, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română.

*****

„Ne-am întrebat ce este portretul și, pentru demersul expozițional prezent, am încercat să îi surprindem diversitatea chipurilor din perioada comunismului românesc. Portretul are multiple valențe și înțelesuri: pe de o parte vorbește despre memoria celor plecați și poate fi o mărturie de alinare pentru cei rămași, iar pe de altă parte el capătă atributul de exemplaritate prin aspirația spre idealuri mărețe. Bunul augur sau inspirația divină devin astfel atribute cu care un personaj se poate îmbrăca într-un portret încă din timpul vieții sale. Fapt care s-a petrecut într-un ritm accelerat și în perioada comunistă. Raportându-ne strict la acest timp, vedem că noii eroi aduși în portrete sunt în fapt oameni de rând, fără sânge albastru. Ei primesc stigmatele augustității din prisma ideologiei pe care istoria o parcurge. Prin această lentilă se cristalizează un nou tip de portret plastic, în spatele căruia stă un nou tip de personaj politic, puternic amorsat propagandistic.

În expoziție am inclus obiecte din patrimoniul Muzeului Municipiului București care se înscriu în cadrul acestui curent al artei realist-socialiste. Temele abordate, în marea lor majoritate, se încadrează în cerințele ideologice pentru că urmează un fir dictat de interesul partidului. Însă am dorit să surprindem și anumite nuanțe în cadrul acestor tematici abordate de artiști, precum și o diferențiere pe care politicile culturale ale perioadei au realizat-o. Este vorba despre punerea pe aceeași linie de valoare a artiștilor cu educație de specialitate alături de artiștii amatori, unii dintre cei care practicau actul creator doar ca activitate de timp liber ori erau simplii angajați în întreprinderile statului. Această practică se poate citi astăzi prin piesele de patrimoniu omagiale rămase ca mărturii ale acelei perioade. Dintre ele veți regăsi, în această expoziție, covoare cu chipul conducătorilor, tablouri gravate din lemn sau vaze bogat decorate, obiecte realizate în mai multe fabrici de pe teritoriul României.

Această perioadă a comunismului românesc a fost una dureroasă pentru că a presupus o rupere de ritm politic și de tradiția socio-culturală cu care țara era obișnuită. Cum cicatricea este încă aici, iar înnodarea celor rupte nu se mai poate face, este util pentru noi astăzi să înțelegem, cât de bine putem, pentru a învăța din cele petrecute. Expoziția de față este un exercițiu care propune un decupaj al perioadei prin aducerea în față doar a portretisticii acesteia, așa cum se găsește ea în colecțiile muzeului nostru. Pentru că, în definitiv, comunismul a fost un regim utopic, care și-a creat propria mitologie, propriile povești și proprii eroi”.

Curatori: Nicoleta Bădilă, Delia Bran, Cezar Petre Buiumaci

 *****

 

Expoziția „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. Portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București” poate fi vizitată în perioada 7 aprilie – 30 iulie 2023.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *